Voordat de duikerbrug aan het einde van de Dorpsstraat werd afgesloten, kon je er nog onderdoor varen. Onder de brug lopen belangrijke leidingen. (Archieffoto: Sleutelstad).

Wethouder Oegstgeest: "Duikerbrug Dorpsstraat is een gênant dossier"

De duikerbrug in Oegstgeest moet zo spoedig mogelijk worden vervangen en het oude gedeelte van de Dorpsstraat verdient een flinke opknapbeurt. Dat vond wethouder Peter Glasbeek (Ruimtelijke Ordening) donderdagavond in de raadscommissie Ruimte. Hij vindt het ‘gênant’ dat er al 14 jaar over een vervanging van de duikerbrug wordt gesproken, zonder dat dat tot enig concreet resultaat heeft geleid. “Er is niets gebeurd. Er zijn alleen veel onderzoekskosten gemaakt en in de tussentijd valt brug eigenlijk uit elkaar.”

Dat het onderwerp op de agenda stond zorgde ervoor dat maar liefst vier insprekers zich donderdagavond in het gemeentehuis meldden om zich uit te spreken tegen de plannen van wethouder Glasbeek. De omwonenden werden afgelopen maandagavond geïnformeerd over de stand van zaken en hebben zich toen niet laten overtuigen van de noodzaak van een volledige vervanging van de brug in plaats van een restauratie. “Er wordt rechtstreeks gekoerst op een dure oplossing waarvan technische haalbaarheid discutabel is”, zei bewoner Bob van Kooten. “En de kosten van alternatieven (restauratie, red.) worden niet benoemd.”

Nieuw onderzoek
Dat geluid vond zijn weerslag bij de de fracties van de VVD en Lokaal Oegstgeest. “Je kunt een historische brug maar één keer weghalen”, noemde Eelke van den Ouweelen (Lokaal). Namens de VVD nam Marcus Rolloos het woord. “Wij willen graag een expert de mogelijkheid van restauratie laten onderzoeken”, zei Rolloos, die vaststelde dat de rapporten over de brug die er nu liggen afkomstig zijn van Dura Vermeer. “Dat bedrijf is gespecialiseerd in het bouwen van nieuwe bruggen, niet in restauratie wat van er staat. Het is dan alsof je een slager vraagt welk visje er op het menu staat, dan wordt het natuurlijk geen vis, maar biefstuk.”


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met VVD-raadslid Marcus Rolloos

De insinuatie dat er door wethouder Peter Glasbeek slechts naar één optie wordt gekeken – vervanging van de brug – leidde bij hem tot de nodige irritatie. “Volgens mij is er niet de minste aanleiding om er aan te twijfelen dat alle opties tafel zijn gekomen of we naar één punt zouden toewerken. Op het moment dat u mij hierop zou betrappen, is er maar één antwoord mogelijk (aftreden, red.)”, sprak Glasbeek Van den Ouweelen en Rolloos persoonlijk aan. “Als er vervolgens ook rapporten die door constructie-experts zijn gemaakt van de hand worden gewezen, dan gaat bij mij het licht een beetje uit”, zegt hij desgevraagd na afloop van het debat.

Hoge maatschappelijke kosten
Inzet bij de discussie over het al dan niet vervangen van de duikerbrug is de oude toog in die in het midden zit. Dat gedeelte heeft historische waarde, betogen diverse politici en inwoners, en zou prima gerestaureerd kunnen worden. “Uitgesloten”, zegt Glasbeek na onderzoek, “of alleen tegen hoge maatschappelijke kosten.” Hoewel renovatie van de brug voor Oegstgeest wellicht goedkoper zou kunnen uitvallen, zou het een flinke kostenpost opleveren voor de netbeheerders, betoogde Glasbeek. Dat komt doordat onder de duikerbrug belangrijke leidingen lopen die niet buiten dienst gesteld kunnen worden. Nuts-bedrijven zouden dan een complexe operatie moeten betalen.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met wethouder Peter Glasbeek

Tegelijkertijd loopt er ook nog een andere discussie: de verkeerssituatie in het oude gedeelte van de Dorpsstraat. Sinds de acute afsluiting van de duikerbrug begin april kan er geen autoverkeer meer door de straat. Diverse omwonenden zijn blij met die rust en vragen zich af of het wel weer een doorgaande autoroute moet worden, zeker als het gaat om zwaarder verkeer. Als het alleen een route voor fietsers en voetgangers blijft, dan is een nieuwe brug niet nodig. “Als het aan het college van burgemeesters en wethouders ligt gaan we terug naar de oude verkeerssituatie (verkeer tot max. 3,5 ton, red.)”, zei Glasbeek daarop. Hij vindt wel dat er dan wat aan de inrichting van de straat moet gebeuren. “Die is verkeerstechnisch gewoon niet goed. Dat moeten we aanpassen als de nieuwe brug er is.”

Geld bij begroting
Als het aan Glasbeek ligt wordt het benodigde bedrag voor een nieuwe brug tijdens de aankomende begrotingsbehandeling gewoon ter beschikking gesteld. “Het besluit om de brug te vervangen is namelijk al een keer genomen. Bij de begrotingsbehandeling kunt u dan nog zeggen of we het gaan doen of niet.” Hij lijkt daarvoor in ieder geval op steun te kunnen rekenen van D66 en het CDA. Hart voor Oegstgeest en PrO willen liever eerst een nieuw besluit nemen over het soort verkeer dat door de Dorpsstraat mag, voordat er geld wordt vrijgegeven aan de duikerbrug. “Dat bepaalt of herbouw of renovatie voor ons de beste optie is”, aldus raadslid Nico Janssen namens PrO.

Oegstgeest Politiek Dorpsstraat Oegstgeest Duikerbrug Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×