Na een stevig debat, waarvan de uitslag al bij voorbaat vaststond, is de Leidse gemeenteraad afgelopen donderdagavond in ruime meerderheid akkoord gegaan met het bestemmingsplan dat een complex met onder meer 576 appartementen mogelijk moet maken op de ‘Motorhuis-locatie’ op de hoek van de Plesmanlaan en de Vondellaan.
Alleen de Partij voor de Dieren, de Partij Sleutelstad, de ChristenUnie en de SP stemden uiteindelijk tegen. Bij andere partijen weegt het belang van de extra woningen ruimschoots op tegen de bezwaren van omwonenden die zich jaren geleden al verenigden in het actiecomité ‘SOS Mors’. Hun bezwaren richten zich tegen de enorme verdichting in hun wijk en ook tegen de hoogte van de woontoren. Vijftig meter vinden ze nog net acceptabel.
Parkeervergunning
Ondanks de bezwaren van de tegenstanders is er uiteindelijk niets aan de plannen veranderd. Wel werden enkele voorstellen aangenomen die het college oproepen om werk te maken van het aantrekken van een gezondheidscentrum op de begane grond van de nieuwbouw. Ook deelmobiliteit voor de toekomstige bewoners krijgt extra aandacht, ook al omdat ze er geen parkeervergunning krijgen en er niet voor iedereen een parkeerplek wordt gebouwd. “Hoeft ook niet, zo dicht bij het station”, staat in de plannen.
Ook het groen wordt extra beschermd door op te nemen dat maximaal een derde van de ruimte die daaraan is toebedacht verhard mag worden. Ook komt er een openbare sportgelegenheid bij het complex en laat de gemeente uitzoeken of de Vondellaan een 30-kilometerzone kan worden.
Fractievoorzitter Thijs Vos van de Partij Sleutelstad heeft geen goed woord over voor de manier waarop omwonenden bij de plannen zijn betrokken.
Afkeuring
Een ‘motie van afkeuring’ die de Partij Sleutelstad indiende tegen het college kon op weinig sympathie rekenen. Alleen de drie raadsleden van de indienende partij stemden ervoor. De afkeuring betreft het participatietraject, waar fractie voorzitter Thijs Vos geen goed woord voor over heeft.
Buurtbewoners Paul Frambach en Bart Hendriks hebben al sinds het eerste begin van de plannen, zo’n vier jaar geleden, grote bezwaren tegen het omvangrijke bouwplan. Met hun actiecomité SOS Mors haalden ze honderden steunbetuigingen in de wijk op.
Rechtsgang
Omwonenden laten het er vrijwel zeker niet bij zitten. “We gaan nu in de wijk overleggen, maar ik denk dat we nog steeds willen dat de plannen worden aangepast”, zegt Bart Hendriks van SOS Mors tegen Sleutelstad. “Er staan nog verschillende mogelijkheden open, waaronder een rechtsgang.”
Fervent voorstander van de bouw van de 576 extra woningen is PvdA-raadslid Martijn Otten die donderdag na tien jaar ook afscheid nam van de Leidse gemeenteraad. Hij wijst op de enorme wachtlijst waar mensen die in Leiden een woning zoeken mee te maken krijgen. “Je moet gewoon zes tot zeven jaar op een huis wachten.”
Participatie
Ook over de manier waarop de participatie gestalte heeft gekregen, is hij tevreden. “Er is veel met de buurt gesproken, maar inderdaad niet over alle onderdelen van het plan. We hebben in 2020 al besloten dat er op sommige plekken in Leiden tot zeventig meter hoog gebouwd mag worden. Met name langs de invalswegen. En dit is zo’n plek. Ontwikkelaars en gemeente werken al aan plannen die rekening houden met die uitgangspunten. Dat zou het wel heel gek zijn om die nu weer ter discussie te stellen.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907