De spoorbrug bij Alphen wordt over twee jaar helemaal vervangen. (Foto: Studio Alphen)

Negen maanden geen treinverkeer door vervanging spoorbrug Alphen

Vorige week was de spoorbrug over de Gouwe tussen Bodegraven en Alphen aan den Rijn bijna een dag lang gestremd omdat er een binnenvaartschip tegenaan was gevaren. Lastig, maar over een jaar of twee wordt het nog veel erger. Dan wordt de betreffende spoorbrug compleet vervangen. Een klus die negen maanden gaat duren. Al die tijd is er dan op dat traject geen treinverkeer mogelijk.

“De technische staat van de brug voldoet niet meer aan de normen en de situatie verslechtert. Dit kan op er op enig moment toe leiden dat de brug vast komt te zitten”, zo kreeg gedeputeerde Frederik Zevenbergen te horen van spoorbeheerder Prorail. Die constateerde de gebreken al bij een inspectie in 2020. “De constructie van de landhoofden en de middenpijler bevinden zich onder de ‘afkeurnorm'”, staat in de brief aan Zevenbergen.

Hinder
Na bestudering van een aantal varianten en een beoordeling op maatschappelijke kosten en baten heeft ProRail er voor gekozen om de huidige brug te vervangen door een nieuwe draaibrug. Als gevolg van de werkzaamheden is het treinverkeer tussen Alphen en Bodegraven negen maanden lang gestremd. Scheepvaartverkeer is in die periode gedurende enige weken onmogelijk.

Leiden
“NS werkt samen met partners een oplossing uit om de hinder voor reizigers zoveel mogelijk te beperken, maar hinder zoals langere reistijd is bij deze ingrijpende werkzaamheden niet te vermijden”, schrijft Zevenbergen in een brief aan Provinciale Staten. Net als tijdens de stremming ten gevolge van de aanvaring die vorige week plaatsvond, is het tijdens de vervanging van de hele spoorbrug voor reizigers vanuit Leiden naar Utrecht waarschijnlijk beter om via Schiphol te reizen.

Leiden Link in Bio Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×