Een deel van de extra kosten wordt veroorzaakt door de sloop en nieuwbouw van het voorhuis aan de Oude Vest. (Foto: Chris de Waard)

Leidse Cultuurhub in Hazewindsteeg wordt kleiner en duurder

De gemeente Leiden heeft een nieuw plan gemaakt voor de ‘cultuurhub’ in de Hazewindsteeg waar al jaren over wordt gesproken. Het cluster panden naast en achter de Leidse Schouwburg moet in de toekomst ruimte gaan bieden aan de Muziekschool Leiden en de activiteiten die nu nog plaatsvinden in Muziekhuis Qbus aan de Middelstegracht.

In april van dit jaar kwam cultuurwethouder Yvonne van Delft al met een waarschuwing. De verhuizing van de muziekschool was op losse schroeven komen te staan door fors hoger uitvallende kosten voor de verbouwing van de panden. Voor de cultuurhub heeft de gemeente zeven miljoen euro gereserveerd. Inmiddels is duidelijk dat uitvoering van de oude plannen maar liefst elf miljoen euro duurder zou uitvallen en dat geld is er bij lange na niet.

Sloop
Het nieuwe plan gaat nu uit van een kleinere verbouwing, met als gevolg dat minder activiteiten in het gebouw een plek kunnen krijgen. Daarmee is Van Delft nog niet uit de problemen, want ook dat ‘compactere programma’, zoals de gemeente het noemt, kost veel meer dan waar eerder rekening mee is gehouden. Van Delft hoopt nu dat de gemeenteraad de benodigde extra acht miljoen euro komend voorjaar beschikbaar zal stellen bij de behandeling van de zogeheten Kadernota. Dat is de financiële vooruitblik op de begroting die in het najaar wordt vastgesteld. De belangrijkste oorzaak voor de fors duurder uitvallende verbouwing is het feit dat sloop en nieuwbouw van het voorhuis aan de Oude Vest noodzakelijk blijkt te zijn.

Kapelzaal
In het nu voorliggende plan wordt ook de Kapelzaal gesloopt. Dat is volgens de gemeente nodig in verband met geluidsisolatie. Daarvoor is nieuwbouw in dat deel van het complex noodzakelijk. De Leidse Volksuniversiteit K&O maakte sinds 1968 gebruik van de kapel van het pand dat eerder de bestemming klooster had. De kapelzaal deed al die tijd dienst als theaterzaal.

Kelder
In de nieuwe plannen wordt een deel van de optredens in de concertzaal geschrapt. Net als een aantal oefenruimtes voor bandjes. Voor beide functies gaat de gemeente op zoek naar bestaande ruimtes elders in de stad. Voor concerten wil Van Delft in gesprek met de Nobel, bandjes kunnen wellicht terecht in de oefenruimtes van broedplaats Nieuwplaatz in de Sumatrastraat. Ook wordt er geen kelder onder het binnenplein uitgegraven. Dat scheelt vier miljoen. Het realiseren van een fietsenstalling in de bestaande kelder aan de zijde van de Caeciliastraat zit nog wel in de nieuwe plannen.

Cultuurwethouder Yvonne van Delft in gesprek met Chris de Waard over de compactere cultuurhub.

Tekort
Ondanks verkleining van het programma komt de gemeente dus nog steeds vele miljoenen tekort voor de verbouwing van de panden. Er is een tekort van zes miljoen euro, waarvoor nog geen dekking is. Twee miljoen minder dan de extra kosten waarmee nu wordt gerekend. Dat heeft te maken met een verrekende opbrengst van twee miljoen voor de bestaande panden die na ingebruikname van de cultuurhub afgestoten kunnen worden.

Vertraging
Als de Leidse gemeenteraad komende voorjaar de extra middelen beschikbaar stelt, hoopt Van Delft dat in het najaar van 2025 een kaderbesluit kan worden genomen. Realisatie van de cultuurhub duurt dan nog jaren. “Dan moet je toch al gauw denken aan 2028 of 2029”, voorspelt de cultuurwethouder.

Cultuur Leiden Maatschappij Cultuurhuis


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×