Voedselbank Leiden houdt zaterdag 19 oktober een open dag met rondleidingen, een inzameling en braderie. (Foto: Gerry van Bakel)

Armoede daalt in Leiden en Wassenaar vooral dankzij nieuwe berekening

Het aantal personen dat in armoede leeft is in Leiden gedaald van 4,4 procent in 2022 naar 3,9 procent in 2023. Daarmee ligt de armoede in Leiden hoger dan het landelijk gemiddelde van 3,1 procent van de totale bevolking. De cijfers zijn berekend volgens de nieuwe methode voor het meten van armoede, die CBS, SCP en Nibud hebben ontwikkeld.

Bij de nieuwe methode om de armoede te meten wordt niet alleen het inkomen, maar ook spaargeld of ander meteen inzetbaar bezit meegeteld bij de bepaling van armoede. Een huishouden valt buiten de armoedegrens als de zogenaamde vermogensbuffer groter is dan de jaarlijkse armoedegrens. Een alleenstaande met een vermogensbuffer van 18.145 euro is volgens de nieuwe rekenmethode niet arm meer. Voor een paar met twee kinderen onder de 13 jaar ligt de vermogensbuffer op 30.405 euro.

Leidse regio
Ook in Wassenaar is de armoede volgens de nieuwe rekenmethode gedaald van 4,2 procent naar 3,2 procent. Deze daling is de grootste in de regio Leiden. In de gemeente Voorschoten, Oegstgeest en Zoeterwoude is er sprake van een marginale daling. De nieuwe rekenmethode heeft geen invloed op het aantal mensen dat in armoede leeft in Leiderdorp, het was en blijft 2,1 procent.

Leiden Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×