Flinke meningsverschillen in de gemeenteraad, de begroting werd onder protest aangenomen. (Foto: Voorschotense Krant)

Oppositie mort, maar Voorschotense begroting wel aangenomen

Stevige kritiek van de oppositiepartijen donderdagavond bij de begrotingsbehandeling in Voorschoten. Vooral de bezuinigingen in het minimabeleid konden op weinig bijval rekenen. Toch werd de begroting 2025 goedgekeurd. Ook door GroenLinks en D66 maar wel onder protest: “We zijn teleurgesteld dat zoveel plannen vanaf 2026 zijn uitgesteld, maar willen dat projecten in 2025 wel door kunnen gaan”, legde fractievoorzitter Albert Deuzeman van GroenLinks uit. SP en PvdA stemden tegen.

Plannen waarover nog geen besluit is genomen, zijn geschrapt in de meerjarenbegroting tot 2028. “Teleurstellend en heel vaag”, vond Deuzeman. “Geen geld voor nieuw gemeentehuis of de gemeentewerf, het nieuwe Cultureel Centrum, bibliotheek, zwembad of scholenbouw, allemaal verdwenen. De hele investeringsagenda is leeggemaakt. Ja, dan is de begroting sluitend. Maar wat gaan we doen na 2026? Zo komen we in de problemen.”

GroenLinks fractievoorzitter Albert Deuzeman legt zijn kritiek uit. 

Ook de nieuwe fractievoorzitter van D66, Esther Mieremet, was duidelijk: “Ik kan dit niet uitleggen aan mijn achterban. Snijden in preventie binnen het sociaal domein levert in de toekomst alleen maar meer kosten op.” Ze kreeg bijval van PvdA-voorman Arnold Posthuma. “Je kunt de rekening gewoon niet bij de meest kwetsbare groepen neerleggen.” Hij wees ook op het schrappen van sociale woningbouw. “Voor inwoners tussen de twintig en zestig wordt niet gebouwd.”

Opgeven?
SP’er Erik Maassen wees er fijntjes op dat de ozb niet omhoog gaat. “Dus de woningbezitter blijft buiten schot, maar de sociale woningbouw wordt hard gepakt. Geeft dit college Voorschoten op? Dan zou een nieuw gemeentehuis inderdaad niet hoeven.” Het domste vond hij toch wel de bezuinigingen in de preventieve zorg zoals de armoederegisseur. “Alsof je in een huis met een rieten dak woont en geen rookmelder aanschaft.”

Keuzes
Complimenten warer ook. Van coalitiepartijen VVD, CDA en Voorschoten Lokaal. “Dit is een realistische begroting, zodat we voorzieningen kunnen houden en uitvoeren waar geld voor is. We moeten keuzes maken”, zei Katrien van Meenen van de VVD. College Wouter Duijvendijk van Lokaal was het daarmee eens: “We hebben te vaak met de handrem op de begroting te maken. Laten we nu doorpakken met wat er wel kan.”

CDA-fractievoorzitter Patricia Kortekaas wees nog op de enorme leegstand in het dorp. “Koop Lokaal mag wel wat meer aandacht krijgen.” Wethouder Paul de Bruijn erkende de leegstand in het centrum. “En dat wordt er de komende tijd niet beter op nu verschillende concerns op omvallen staan. We proberen daar op in te spelen.”

Doemdenken
Grote boosdoener is het gemeentefonds. De uitkering van de overheid aan gemeenten. Voorschoten is een nadeelgemeente en wordt flink gekort. Maar hoeveel, is nog niet bekend. Het kan jaarlijks oplopen tot 2,6 miljoen euro. Wethouder Van der Elst riep de raadsleden tijdens de vergadering op om partijgenoten in de Tweede Kamer in te schakelen. “Laat zien wat hier gebeurt.” Toch ziet hij het niet zo somber in. “We moeten niet doemdenken. We hebben jaar na jaar te veel gebudgetteerd. Op dit moment zit er dertien miljoen in de concernreserve. Dus er kan heus wel wat.” Hij verwees ook naar de krapte op de arbeidsmarkt, er zijn nog steeds vacatures bij de ambtenarenorganisatie. “Voorschoten opgeven is volgens hem niet aan de orde: Dat nooit!”

Kinderen de dupe
Het clashte nog even goed tussen VVD’er Van Meenen en SP-voorman Maassen over de minimaregelingen. Vooral op schuldhulpverlening en de armoederegisseur wordt gekort. SP en PvdA stelden dat gezinnen met kinderen in de bijzondere bijstand hier de dupe van worden. “Dat kan zo maar duizend euro per maand schelen”, beweerde Maassen. Dat bestreed Van Meenen fel: “Wij hebben juist keuzes gemaakt, die ervoor zorgen dat het geld bij de juiste mensen terechtkomt. De wethouder heeft toegezegd de preventie efficiënter te gaan organiseren. Ik vertrouw er op dat dat ook gebeurt maar dat gaat wel even duren.” Voor Maassen was dat geen optie. “Er moet juist geld bij, niet vanaf, en dat hebben jullie niet gedaan.” De twee kwamen niet tot overeenstemming.

VVD-fractievoorzitter Van Meenen heeft vertrouwen in de begroting.

AB-huis
Drie amendementen van PvdA, GroenLinks en SP over de armoederegisseur, minimabeleid en sociale woningbouw kregen geen meerderheid. Tenslotte antwoordde wethouder De Bruijn desgevraagd dat er een oplossing lijkt te zijn voor het Ambachts- en Baljuwhuis. “Ik kom binnen enkele weken bij u terug met meer informatie en ik weet zeker dat de raad er blij mee zal zijn.” Verder wilde hij nog niets vertellen.

Advertentie

Maatschappij Politiek Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×