Voetballer Daan Dikken uit Zoeterwoude is sinds zaterdag 16 november bondsridder van de KNVB. Die eretitel kreeg hij vanwege zijn prestaties in het CP-voetbal, een aangepaste vorm van voetbal voor mensen die vanwege een hersenbeschadiging motorische problemen hebben. “Mijn bondsridderlintje ga ik dragen als de koning straks weer jarig is.”
Bij CP-voetbal speel je met zeven tegen zeven spelers. Wedstrijden duren twee keer dertig minuten en bij de inworp mag de bal ook het veld in gerold worden. De sport was Paralympisch, maar is dat sinds 2020 niet meer. “Ik heb geen idee waarom”, verzucht Dikken. “Er is in principe ruimte voor een extra sport op de Spelen, dus waarom ze CP-voetbal eraf hebben gehaald, weet ik echt niet.”
Daan Dikken vertelt over zijn carrière bij Sport071.
Het verlies van de status is extra jammer, omdat de sport direct veel ondersteuning van NOC*NSF verloor toen het niet meer Paralympisch was. “We mochten niet meer op Papendal trainen en wonen, maar moesten zelf ons eigen geld gaan verdienen.”
Omschakelen
Dikken is zijn hele carrière speler geweest van Meerburg in Zoeterwoude. “Ik heb altijd regulier voetbal gespeeld, zonder aanpassingen. Ik heb bij mijn geboorte een hersenbeschadiging opgelopen, waardoor mijn linkerarm en -been het lastig hebben met de fijne motoriek. Maar ik weet niet beter, ik heb gewoon een baan en doe gewoon in de samenleving mee.”
Niet iedereen kan daar zo gemakkelijk mee omgaan, weet Dikken. “Als je zestien jaar zonder beperking hebt geleefd en je krijgt ineens een herseninfarct, moet je helemaal omschakelen. Dan is het veel moeilijker om weer te gaan voetballen.”
Kansloos ingemaakt
In clubverband speelde Dikken dus voetbal ‘zonder beperking’, maar hij kwam wel degelijk in aanmerking voor het nationale CP-voetbalelftal. Hij debuteerde in 2007 op zestienjarige leeftijd. In totaal speelde hij 131 interlands, waaronder twee edities van de Paralympische Spelen, vijf WK’s en vier EK’s. In totaal scoorde hij 24 keer voor Nederland. “Mijn mooiste doelpunt? Dat zou ik echt niet meer weten. Ik had eigenlijk niet eens bijgehouden dat het er 24 waren.”
De mooiste wedstrijd weet de kersverse ridder nog wel. “Dat was de EK-finale van 2014, ook al werden we kansloos met 3-0 ingemaakt. We speelden toen tegen Oekraïne, dat was de regerend Paralympisch en Wereldkampioen, dus de nederlaag kwam niet onverwacht.”
Bondscoach
Dikken is inmiddels een jaar gestopt als actieve voetballer. “Ik mis het niet om veel te trainen, allemaal leuke dingen te moeten laten voor de sport en steeds weer in de kou naar buiten te moeten. Maar de sfeer in de kleedkamer met de jongens, die mis ik wel.”
De Zoeterwoudenaar blijft actief in het voetbal. “Ik heb nu een voetbalschool en ben trainer bij Meerburg. Ik ben bezig met de trainersopleiding en als ik mijn papier heb, hoop ik aan de slag te kunnen in de staf van het Nederlandse CP-team. Wie weet word ik ooit nog bondscoach.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907