Sinds 2016 mag de Fortgensschool in Voorschoten zich School op Seef noemen en ook dit jaar is de school weer positief beoordeeld. Woensdagmorgen kwam wethouder Hubert Schokker het certificaat uitreiken. “Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd aandacht krijgen voor verkeersveiligheid”, zei hij.
Op het schoolplein is een heel parcours uitgezet, een oversteekplaats, een stoplicht en een step. “Links, rechts en links kijken”, zegt de verkeersouder Elsbeth van Benschop. “En kijk goed uit, die step stopt nu maar is er nog meer verkeer?” Want ja, de kinderen zien wel dat de step stopt maar kunnen niet zien of het stoplicht van de step op rood staat. Dus mogen ze wel? Nog een keertje kijken en dan toch oversteken.
Even verderop staan twee grote containers, kinderen staan ertussen, het verkeer, de step, ziet ze niet. De containers zijn de auto’s. “Zit er iemand in?”, vraagt Elsbeth. “Dan moet je even wachten hè!” Voorzichtig kijken ze in de containers en eromheen, kan het? Ze kijken goed uit en steken dan over.
Jesse, Floris en verkeersouder Elsbeth van Benschop over de verkeerslessen.
Jesse en Floris weten er alles van. Ze krijgen niet alleen praktijklessen maar ook theorielessen. “We hebben daar een speciaal boekje voor ‘Zo zit dat’ met opdrachten en krijgen zelfs huiswerk.” Ze hebben er veel van geleerd en weten nu hoe moeten omgaan met het drukke verkeer.
Theorie en praktijk
De school heeft een grote groep hulpouders die zich dagelijks voor verkeersveiligheid inzetten. “Er zijn theoretische lessen, die worden in de klas gegeven maar er zijn ook praktijklessen”, vertelt verkeersouder Van Benschop. “Niet alleen hier op het plein, we gaan ook de wijk in. Daar doen alle klassen aan mee, elk op eigen niveau. We gaan lopen en fietsen door de wijk en doen een verkeersbordenzoektocht. Maar er is ook aandacht voor de veiligheid rondom de school. Het is nu schoolbrengweek, komen ouders en kinderen lopend of op de fiets naar school, dan krijgen ze een duimpje. Zien wij dat ouders verkeerd parkeren, bijvoorbeeld in een bocht, dan spreken wij ze erop aan want kinderen die ertussendoor lopen, zijn dan niet te zien. We doen dit werk voor de veiligheid van onze kinderen.”
Dode hoek
Er staat ook geregeld een vrachtwagen bij de school. “De dode hoek is lastig uit te leggen aan kinderen”, zegt adjunct-directeur Sandra Joziasse. “Dat moeten ze zelf ervaren. Ze mogen dan in de vrachtwagen achter het stuur gaan zitten en de fietsende kinderen om hen heen zoeken. Pas dan hebben ze in de gaten hoe lastig en gevaarlijk dat is.”
Wethouder Schokker over het belang van verkeerslessen.
Meer dan een certificaat
“Het gaat niet om dat papiertje, het is bijzonder om te zien hoe de school ermee bezig is”, zegt wethouder Schokker. Zelf gaat hij met zijn eigen kinderen ook geregeld op pad. “Het verkeer is druk, je moet voortdurend opletten. Het is cruciaal, er ligt een verantwoordelijkheid bij iedere weggebruiker maar jonge kinderen zijn onze verantwoordelijkheid. School, gemeente, verkeersdeelnemers, samen moeten we alert zijn.”
Oversteken
De adjunct is blij met het certificaat. “Daar blijven we natuurlijk aan werken, niet alleen om het papiertje maar om de veiligheid van de kinderen.” De ruimte rondom de school is afgelopen jaar ook opnieuw ingericht. Parkeerplaatsen zijn verdwenen om ruimte te maken voor fietsparkeren.
Ook daar is de school blij mee maar de adjunct heeft nog wel een verzoek: “De oversteekplaats op de Van Beethovenlaan is niet best verlicht. We krijgen vaak klachten van automobilisten die, vooral in het donker, de kinderen gewoon niet zien.” De wethouder kon haar direct geruststellen. “Het is onderdeel van de herinrichting van de wijk Adegeest, het werk begint op 1 februari. Ik verwacht dat het nog dit jaar of anders begin volgend jaar aangepast wordt.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907