Het wordt de tweede keer dat de ‘Vrienden van het Singelpark’ een vijftal kunstwerken voor een periode van drie jaar aan de oevers van de Leidse singels gaan plaatsen. Deze nieuwe editie van ‘Kunst in het Singelpark’ is samengesteld door curator Annet Zondervan en is – als alles volgens planning verloopt – vanaf september te zien. Voor omwonenden en andere geïnteresseerden wordt op 28 april een informatieavond georganiseerd in Scheltema, waar het project wordt gepresenteerd en inbreng kan worden geleverd.
De tentoonstelling wordt aangeduid met het begrip ‘Sankofa’. “Dat is een term afkomstig uit Ghana”, vertelt Cecile Verburg, lid van de Vrienden van het Singelpark. “Het betekent letterlijk: ’teruggaan en terugnemen’. Het staat voor de aandacht voor het verleden om de toekomst te kunnen begrijpen. Sankofa wordt gevisualiseerd door een vogel met een ei op haar rug. Het ei staat voor de kennis uit het verleden en symboliseert tegelijkertijd de toekomst. De vogel kijkt terug én beweegt vooruit naar die toekomst. Het past bij het thema van de tentoonstelling dat gerelateerd is aan het koloniaal verleden van en in Leiden.”
Inspiratie
Vier kunstenaars: Razia Barsatie, Fré Calmes, Chequita Nahar en Hatutamelen krijgen de opdracht om binnen het thema speciaal voor het Singelpark nieuwe kunstwerken te maken. Naast de vier nieuwe kunstwerken zal een werk in bruikleen te zien zijn dat op de nieuwe locatie opnieuw betekenis krijgt. Voor hun inspiratie werken de kunstenaars samen met het Wereldmuseum, Rijksmuseum Boerhaave, Museum De Lakenhal, Naturalis Biodiversity Center en de Universitaire Bibliotheken Leiden. “De kunstenaars die voor dit project zijn geselecteerd zijn gerenommeerd, hebben veel ervaring en weten waaraan kunstwerken in de buitenruimte moeten voldoen”, weet Mirjam Hoekman, eveneens lid van de Vrienden van het Singelpark. “De kunst die we laten zien moet drie jaar lang kunnen boeien, een bepaalde excellentie tonen en het moet de tijd waarin we nu leven reflecteren.”
Spoken word
“Behalve aan de organisatie van de expositie werken we in samenwerking met ‘Sleutelwoord’, het platform voor poëzie en spoken word, ook aan een community art project”, vertelt Hoekman. “Het is een participatieprogramma met onder andere spoken word-workshops. Voordeel van spoken word is dat het niet moeilijk is en dat iedereen eraan kan meedoen, zelfs ongeletterden. Vertel je eigen verhaal, wat is je verleden, welke associatie heb je.”
Eerste editie
Van 2020 tot en met 2023 vond de eerste editie van Kunst in het Singelpark plaats. Toen stonden er zes tijdelijke kunstwerken in het Singelpark, met als thema Welkom in Leiden.
Mirjam Hoekman en Cecile Verburg over kunst in het Singelpark.
Cultuur Leiden Kunst in het SingelparkSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907