(Foto: Hecht GGD Hollands Midden)

Leidse vriendengroep organiseert festival tegen stilzwijgen onder mannen

De campagne ‘Mannen. Praat’ wil het gesprek openen over mentale gezondheid onder mannen en laat zien hoe vriendschappen ook ruimte kunnen bieden voor kwetsbaarheid. De organisatie achter de campagne is stichting We zien mekaar die is opgericht in 2023 door een Leidse vriendengroep. De stichting is ontstaan vanuit persoonlijke ervaringen: de mannen verloren twee vrienden aan zelfdoding, beide keren zonder enig signaal vooraf.

De campagne wordt dit jaar op 24 mei afgetrapt met een fietstoertocht van Leiden naar Bloemendaal en weer terug, met een totale afstand van zo’n negentig kilometer. De start wordt verzorgd door de Leidse burgemeester Peter Heijkoop en gemeenten op de route organiseren kleinschalige activiteiten rondom het thema mentale gezondheid, gericht op ontmoeting en gesprek. Nadat de fietsers terug zijn gekomen, wordt het festivalonderdeel van de dag afgetrapt.

Fiets, Film en Festival
De korte film Mannen. Praat. vormt het hart van de campagne en gaat in première op het festival. Daarin worden herkenbare situaties uit mannengroepen nagespeeld, met als doel nieuwe gedragspatronen te introduceren: patronen waarin het normaal is om te zeggen dat het even niet gaat. De stichting wil hiermee laten zien dat het normaal is om over emoties en donkere gedachten te spreken met vrienden.

Het festival zelf staat ook in het teken van het voeren van échte gesprekken: er is een ‘check-in’ zone met onder andere auteurs Bjorn Blom en Alex Panhuizen, schrijvers van dichtbundel ‘En nu echt?’, met gedichten over leven en dood, (mislukte) relaties, de maatschappij – en bovenal het onderwerp waarover mannen niet gauw praten: emoties. Ook is er live muziek te horen. Meedoen aan de wielerronde kost 30,00 euro. De toegang tot het festival is gratis voor deelnemers aan de wielerronde; voor andere geïnteresseerden bedraagt de toegang 5,00 euro.

Cijfers
Dat de stichting dit jaar een nieuwe campagne lanceert, is niet zonder reden. Volgens cijfers van 113 Zelfmoordpreventie uit 2024 ligt het aantal zelfdodingen onder mannen nog steeds meer dan twee keer zo hoog als onder vrouwen. Een eenduidige verklaring hiervoor is er niet, de mannen achter de stichting denken dat schaamte, trots en het ontbreken van ruimte voor kwetsbaarheid in vriendengroepen een rol kunnen spelen.

Tim Zuidberg, voorzitter van de stichting, licht toe: “Toen we binnen onze vriendengroep actief werk maakten van een omgeving waarin je open kunt zeggen hoe het écht met je gaat, merkten we al snel hoe vaak er automatisch over gevoel heen gepraat wordt. Iedereen kent wel die situatie waarin ‘Hoe gaat het?’ meer als een begroeting klinkt dan als een oprechte vraag. Met deze campagne maken we dat soort momenten zichtbaar – en laten we zien hoe je het ook anders kunt aanpakken.”

Ook volgens 113 Zelfmoordpreventie zijn het niet praten over emoties en suïcidale gedachten, en het niet erkennen van hun eigen lijden de grootste risicofactoren bij mannen. Ook zijn mannen terughoudender in het zoeken naar (psychologische) hulp dan vrouwen.

Stichting
De Stichting We zien mekaar is in 2023 opgericht door een groep vrienden die twee keer een zelfdoding meemaakten, beide keren zonder dat iemand het aan zag komen. Ze heeft als missie bij te dragen aan een generatie die het gesprek voert over hoe het écht met ze gaat. Dat doen ze door hun aangrijpende verhaal te vertellen bij onderwijsinstellingen, bedrijven en andere organisaties, en door laagdrempelige psychische hulp te organiseren samen met andere hulporganisaties.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×