Leiden krijgt binnenkort een nieuwe Nota Dieren. In een document van 71 pagina’s wordt beschreven welke maatregelen de gemeente gaat nemen om overlast door dieren weg te nemen of te voorkomen, maar wat wethouder Ashley North nog belangrijker vindt is dat er veel aandacht is voor de intrinsieke waarde van dieren. In de nota is aandacht voor alle soorten stadsnatuur. Dat gaat daarbij om wilde of verwilderde dieren, maar ook huisdieren komen aan bod.
North: “De vorige Nota Dieren dateert alweer uit 2012. die werd destijds opgesteld door mijn voorganger Frank de Wit. Dat was toen de eerste Leidse wethouder die dierenwelzijn in zijn portefeuille kreeg. Dat gebeurde toen op voorspraak van de Partij voor de Dieren.
Wethouder Ashley North over de nieuwe Nota Dieren die Leiden binnenkort vaststelt. De vorige dateerde alweer van 2012.
Contract
De komende periode wil North graag onderzoeken of de gemeenten in de regio meer geld beschikbaar kunnen stellen voor organisaties die zich bezig houden met de opvang en verzorging van dieren. Hij denkt daarbij aan onder andere de dierenambulance, het vogelasiel, maar ook de opvang van wilde dieren.
Leiden zelf gaat in elk geval over op een meer stabiele vorm van financiering en stapt af van subsidies. De gemeente wil een overeenkomst opstellen en voortaan op basis van een contract afspraken maken over de taken die in opdracht van de gemeente worden uitgevoerd.
Voederverbod
Een ander punt dat in de nota aan de orde komt is het voornemen om een stadsbreed voederverbod in te stellen. Zo’n verbod geldt nu al op een aantal plekken in Leiden, maar dat is lastig te handhaven. “Je ziet dat mensen dan een paar honderd meter verderop de eendjes gaan voeren”, zegt North. “Dat is lief bedoeld, maar brood is ontzettend slecht voor hun gezondheid. Mensen hoeven ook niet bang te zijn dat ze meteen een boete krijgen, maar het is wel een aanleiding voor boa’s om mensen aan te spreken en hen te informeren. Oud brood kan je bijvoorbeeld ook composteren.
Daklozen
Ook is er aandacht voor de gezelschapsdieren van dak- en thuislozen. Die mijden nu regelmatig de opvang, omdat ze dan afstand zouden moeten doen van hun huisdier. De gemeente Leiden wil samen met daklozenopvang De Binnenvest zoeken naar een oplossing, zodat mens en dier niet meer gescheiden worden en daklozen eerder hulp ervaren. “Het liefst binnen de bestaande opvang”, zegt North. Momenteel loopt er een proef met de opvang van gezelschapsdieren bij dakloosheid in Rotterdam. Die resultaten wil Leiden afwachten.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907