Museum Voorschoten in het teken van tachtig jaar vrijheid. (Foto's: Cor Klein)

Museum Voorschoten in teken van tachtig jaar vrijheid

Braderieën, markten en muziekoptredens. In heel Nederland vieren mensen op die manier op 5 mei de vrijheid. Voor Museum Voorschoten aanleiding om een tentoonstelling te wijden aan tachtig jaar vrijheid.

“De expositie is eigenlijk een vierluik”, zegt Thinkie Mets, samensteller van de tentoonstelling. “We beginnen met de oorlogstijd, dan volgt een deel over de bevrijding, daarna de viering van Bevrijdingsdag in de loop der jaren en tenslotte eindigt de tentoonstelling met de vraag ‘wat bekent vrijheid’. In de expositie ligt de focus weliswaar op Voorschoten, maar de gebeurtenissen worden ook in een bredere context geplaatst.”

Cor Klein in gesprek met Thinkie Mets, samensteller van de tentoonstelling ’80 jaar vrij!’ in museum Voorschoten.

Bevrijdingsrokken
De tentoonstelling toont niet alleen foto’s, filmbeelden, bevrijdingskranten en posters, maar ook allerhande objecten zoals een pot met ingemaakte bloembollen uit de hongerwinter, een in de oorlog gebruikte motorfiets en historische uniformen. Mets vindt vooral de twee getoonde nationale bevrijdingsrokken ontroerend. “Rokken gemaakt van reepjes stof die voor de draagster van het kledingstuk bepaalde persoonlijke gebeurtenissen vertegenwoordigden. Die rokken werden geregistreerd en van een stempel voorzien. We tonen er twee, een uit de eigen collectie en een van een bruikleengever, wiens moeder de rok maakte en bij de bevrijding heeft gedragen.”

Stolpersteine
Het topstuk van de tentoonstelling is een set van twee Stolpersteine, ook bekend als stuikelstenen. Het is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, waarbij door hem vervaardigde gedenktekens worden aangebracht in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s zijn verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfdoding zijn gedreven. De stenen zijn voorzien van een klein messing plaatje met daarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden van de herdachte persoon.

In heel Europa liggen er rond de honderdduizend van deze stenen. Op 20 maart werden de eerste twee Stolpersteine in Voorschoten geplaatst, ter herinnering aan Maurits van Someren en Lewise Polak. “De twee stenen in het museum zijn abusievelijk dubbel geleverd”, zegt Mets. “Wij hebben toestemming gekregen om die extra geleverde Stolpersteine in de tentoonstelling aan het publiek te laten zien en dat is echt heel bijzonder.”

Begrip vrijheid
Mets vindt het belangrijk dat bezoekers nadenken over vrijheid. “Voordat je als bezoeker het museum verlaat, word je uitgenodigd om de vraag ‘wat bekent vrijheid voor jou’ op een kaartje te beantwoorden en dat antwoord op te hangen in de vrijheidsboom. We hopen op die manier een beeld te krijgen van de verschillende visies op het begrip vrijheid, waarom vrijheid van belang wordt geacht en hoe vrij zijn wordt ervaren.”

De komende weken zijn er nog meer activiteiten rond het thema vrijheid. Op dinsdagavond 13 mei verzorgen Hanneke de Waal (Bibliotheek Voorschoten) en Conny van der Krogt (Cultuurfabriek) een interactieve bijeenkomst over het leven in Voorschoten tijdens de Tweede Wereldoorlog. En op donderdagavond 22 mei geeft filosofe Jeanette Monshouwer, verbonden aan Creativiteitscentrum Oud Woelwijck, een workshop. Aan de hand van citaten van diverse filosofen gaat zij met het publiek in gesprek over de betekenis van het begrip vrijheid.

De tentoonstelling ’80 jaar vrij!’ is te zien tot en met 6 juli, van woensdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur in Museum Voorschoten, Voorstraat 17 in Voorschoten. Op maandag 5 mei is het museum speciaal voor Bevrijdingsdag geopend en dan voor een ieder gratis toegankelijk.

 

 

Advertentie

Cultuur Voorschoten #cultuur071


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×