Leiden is met elf coffeeshops op een bevolking van 130.000 inwoners nogal goed bedeeld en dus is er geen enkele aanleiding om extra verkooplocaties te overwegen. Dat zegt burgemeester Heijkoop in antwoord op vragen van de raadsleden Sander van Diepen (D66), Elianne Wijnands (SVL), Tineke Hoogeboom (GroenLinks) en Marc Newsome (PvdA). Ook een verruiming van het coffeeshopbeleid is wat de burgemeester betreft niet aan de orde.
Vuistregel die landelijk op veel plekken wordt aangehouden is één coffeeshop per 15.000 tot 20.000 inwoners. Met elf coffeeshops heeft Leiden er eentje op elke 11.000 Leidenaren.
Uitvalswegen
De vragen stellende partijen hadden gesuggereerd om een aantal coffeeshops in de buurt van uitvalswegen toe te voegen. “Met het oog op de regiofunctie.” Het zou verkeersoverlast in het centrum kunnen tegengaan. Het college ziet voor Leiden echter geen regiofunctie weggelegd. Althans niet op het gebied van de verkoop van softdrugs. “Het zou goed zijn als andere gemeenten voorzien in de behoeften van de eigen inwoners”, zegt burgemeester Heijkoop in het maandelijkse gesprek dat hij eerder deze week voerde op Sleutelstad TV. Daar waar sprake was van verkeers- of andere overlast heeft de gemeente daar al actie op ondernomen door in gesprek te gaan met de betreffende coffeeshophouder.
Stash
Ook aan een ander verzoek van D66, GroenLinks, PvdA en SVL wil Heijkoop niet tegemoet komen. De partijen, samen goed voor een meerderheid in de Leidse gemeenteraad, willen dat coffeeshophouders een grotere voorraad beschikbaar mogen gaan houden. Nu is dat 500 gram, maar dat zou wel een 1000 gram mogen worden, zo vinden de vier partijen. Dat is volgens de coffeeshophouders veiliger voor hun medewerkers. Die hoeven dan minder vaak met een grote hoeveelheid drugs over straat.
Keurmerk
Volgens Heijkoop zou dat in strijd zijn met het landelijke gedoogbeleid. Dat de gemeente Haarlem het wel doet, verdient in zijn ogen dan ook geen navolging. Ook denkt hij dat de kans op ripdeals dan groter wordt. “Maar volgend jaar willen we een nieuw Leidse coffeeshopbeleid maken en in de aanloop daarop zullen we al dat soort zaken ook bekijken en evalueren”, belooft de Leidse burgemeester. “Ik ga ook zeker met mijn college in Haarlem praten. Die ken ik goed.” Dat Haarlemse model is gebaseerd op lokale afspraken tussen de gemeente, de politie, coffeeshophouders en andere organisaties. Coffeeshops kunnen daardoor het Keurmerk Coffeeshop Haarlem krijgen. Als ze over dat keurmerk beschikken, wordt er een uitzondering gemaakt op de landelijke afspraken.
Weekend
In Leiden mogen coffeeshops geopend zijn tussen 17.00 en 23.00 uur. Die tijden dateren uit 20212 en werden destijds in overleg met de uitbaters afgesproken. Zo wilde de politiek voorkomen dat scholieren direct uit de les de coffeeshop in zouden duiken. Dat geldt echter niet in het weekend en op feestdagen”, constateren D66, GroenLinks, PvdA en SVL nu. “Scholen zijn dan gesloten en dus kunnen de coffeeshops best wat eerder open. Consumenten zijn nu aangewezen op de verkooppunten in andere steden.”
Heijkoop denkt dat er voldoende mogelijkheden in Leiden zijn om hasj en wiet te kunnen kopen en wil daarom niet aan de huidige afspraken tornen. “Die zijn zorgvuldig tot stand gekomen en bovendien hebben we van het bestuur van de Leidse Vereniging voor Cannabis Detaillisten (LVCD) gehoord dat verruiming van die openingstijden geen breed gedragen wens is onder hun leden.”
Leiden Maatschappij Politiek RegioSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907