(Foto's: Chris de Waard)

Herdenking Leids slavernijverleden: 'Mensen lijden nog steeds onder doorwerking ervan'

Tijdens een indrukwekkende bijeenkomst is maandag in Leiden het Leids slavernijverleden herdacht. Na een serie toespraken in de binnentuin van Wereldmuseum Leiden werden aan de voorzijde kransen gelegd door vertegenwoordigers van verschillende organisaties. Ook de gemeente Leiden en buurgemeenten Oegstgeest en Voorschoten deden dat.

De herdenkingsbijeenkomst begon traditioneel met het brengen van een plengoffer. Aansluitend waren er toespraken van voorzitter Jacintha Groen van het comité 30 juni-1 juli, de Leidse burgemeester Peter Heijkoop, voorzitter Annetje Ottow van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden en directeur Marieke van Bommel van het Wereldmuseum.

Burgemeester Heijkoop kondigde aan dat Keti Koti voortaan een vaste plek krijgt op de Leidse agenda. Ook heeft het college geld vrijgemaakt om de viering jaarlijks mogelijk te maken. Ottow beloofde dat de Universiteit Leiden snel werk gaat maken van het vervolg op het eerder dit jaar gepresenteerde vooronderzoek naar het Leidse slavernijverleden. Daaruit kwam al naar voren dat zowel de gemeente als de universiteit daarin een bedenkelijke rol hebben gespeeld.

Uitbuiting
Ook de burgemeester refereerde daaraan. “Mijn voorganger Paul du Rieu (burgemeester van Leiden tussen 1843 en 1851, red.) was regent van hofjes en vice-president van de Leidse Maatschappij van Weldadigheid. Een sociaal bewogen man. Maar er was ook een andere kant. hij was ook commissaris bij de Nederlandse  Handel-Maatschappij, de opvolger van de VOC. Hij erfde obligaties van plantages in Suriname van een firma die actief was in de trans-atlantische slavenhandel. zo werd ook zijn maatschappelijke carrière mede gebouwd op de  uitbuiting van tot slaafgemaakte mensen.”

Uit het vooronderzoek van de universiteit dat is gedaan door Sjoerd Ramackers en Emma Sow bleek dit voorjaar al dat de burgemeester destijds bepaald niet de enige was die profiteerde van de slavernij. Ook andere stadsbestuurders, ondernemers en inwoners van Leiden waren via allerlei kanalen vervlochten met het koloniale systeem. “Het onderzoek heeft ons een spiegel voorgehouden. Het laat de vanzelfsprekendheid zien waarmee slavernij in het verleden werd geaccepteerd.”

Ook Heijkoop hield een pleidooi voor meer onderzoek, zodat de stad ook dit deel van het verleden veel beter leert kennen. We hebben het op school niet geleerd. Daar was vooral aandacht voor de welvaart die die periode in de geschiedenis ons heeft gebracht. Als laatste spreker kwam museumdirecteur Van Bommel met een heel persoonlijk verhaal dat duidelijk indruk maakte op de aanwezigen.

Komende zaterdag, 5 juli, wordt Keti Koti gevierd met het Songs of Freedom Muziekfestival. Ook dat gebeurt weer op het terrein van Wereldmuseum Leiden.

Tekst gaat door onder de video

Registratie van de herdenkingsbijeenkomst en de kranslegging bij Wereldmuseum Leiden.

Programma viering 5 juli
13.30 uur: Traditionele Surinaamse koperblazers ‘Boven de Sterren’
14.00 uur: Opening Keti Koti festival
14.20 uur: Dalton kinderkoor met oude Surinaamse kinderliedjes
15.00: Leids black gospel projectkoor en de band ‘Just Friends’ onder leiding van Clifton Grep
16.00 uur: Gospelkoor Soul Sisters
17.10 uur: La Fiësta band (Latijn-Amerikaans, Salsa)
19.00: Kenny B (Nederpop, Kaseko, Reggae)

Verder is er een multiculturele markt, leest presentatrice Milouska Meulens voor uit haar kinderboek ‘Mijn Gouden boekje over Tula’, en zijn er workshops voor jong en oud.

 

Advertentie

Leiden Link in Bio Maatschappij Keti Koti


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×