Voor veel studenten op het mbo klinkt het als een verplicht nummer of een ver van mijn bed show. Burgerschapsonderwijs? Daar wordt je toch geen betere doktersassistent van, wordt er dan gezegd. Terwijl het vak kansen biedt om juist eens wat anders te doen en buiten de gebaande paden te treden.
“Burgerschapsonderwijs is best wel breed”, zegt Merve Kiliç, al zeven jaar docente burgerschapsonderwijs op mboRijnland. “Het gaat voornamelijk om hoe jij als burger met je kritisch denkvermogen in de samenleving staat.” Zelf vond Kiliç Burgerschapsonderwijs vroeger op school al wel leuk. “Al kreeg ik wel voornamelijk les uit boeken, een beetje ‘old school’. Maar ik vond het interessant, want het ging ook echt over de actualiteit en echt over de maatschappij.”
Kennismakers-presentatoren Gerry van Bakel en Marleen Hogendoorn in gesprek met Merve Kiliç, docente Burgerschapsonderwijs op mboRijnland.
Lesgeven was niet Kiliç eerste keus als werkende. “Ik zat in de wereld van detailhandel en toen kreeg stagiairs die ik mocht begeleiden. Dat vond ik heel erg leuk om te doen. Zodoende dacht ik als ik het zo leuk vind om iets te leren aan deze studenten, laat ik daar iets mee gaan doen.” Ze koos voor de lerarenopleiding Omgangskunde aan de Hogeschool Leiden. “En toen ben ik in Leiden blijven plakken.”
Vertaalslag
Kiliç herkent wel het beeld dat Burgerschapsonderwijs voor veel studenten niet meteen aantrekkelijk is. Haar geheim is om het vak binnen hun interessegebied te brengen. “Ik sluit aan op hun belevingswereld en de actualiteit. En kijk ook naar wat ze nodig hebben in hun beroepsveld. Als we het over politiek hebben, dan bespreek ik wet- en regelgeving die apothekersassistenten tegenkomen. Ik maak een vertaalslag naar de gezondheidszorg.”
In het schooljaar 2026-2027 gaat er iets veranderen in het Burgerschapsonderwijs en daar is Kiliç nu al mee bezig. “Nu geldt alleen een inspanningsverplichting, maar over een jaar gaat er een resultaatsverplichting gelden. Het idee is niet om er een kennisexamen van te maken. Maar dat studenten een portfolio moeten maken, waarin ze hun ontwikkeling laten zien. Dat ze kritisch hebben leren denken en een eigen mening hebben ontwikkeld. Ik vind dat wel een goede zaak.”
Kennismakers is een programma op Sleutelstad.nl over wetenschap, onderzoek en onderwijs. Elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Ideeën, tips? Mail ons op kennismakers@sleutelstad.nl. De eerstvolgende uitzending is dinsdag 2 september.
Leiden Maatschappij Onderwijs Wetenschap KennismakersSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907