Het Leidse college van burgemeester en wethouders heeft de gebiedsvisie vastgesteld voor Westerpoort. Die nieuwe Leidse woonwijk moet 1.200 tot 1.500 woningen gaan tellen. De bouw begint over een jaar of drie aan de kant van Rhijnhof. Pas na zeven tot tien jaar worden de laatste woningen opgeleverd op de plek waar nu de uitbreiding van het asielzoekerscentrum wordt gerealiseerd.
Westerpoort wordt gebouwd in het gebied tussen begraafplaats Rhijnhof, de Haagse Schouwweg, de Plesmanlaan en de A44. Er komen verschillende gesloten bouwblokken met elk een groene binnenruimte. In totaal wordt zeventig procent van de nieuwe wijk bestemd voor (semi-)openbare buitenruimte. Naast woningen komen er ook voorzieningen, zoals winkels, een huisartsenpost en werkruimtes.
Zorg en Zekerheid
Om de nieuwe wijk te realiseren, wordt alle bestaande bebouwing gesloopt, inclusief het voormalige Holiday Inn, het ECC Leiden en de witte kantoorgebouwen. In het westen van het gebied blijft het gebouw van Zorg en Zekerheid wel behouden. Er is met de verzekeraar gesproken over uitplaatsing naar het stationsgebied, zodat ook dat terrein bij de nieuwe wijk betrokken kan worden, maar daar heeft ZZ geen oren naar. Het hoofdkantoor blijft dus gewoon waar het al 25 jaar staat.
AZC
Momenteel wordt op de voormalige ‘Paardenweide’, zoals het grasveld op de hoek van de Plesmanlaan en de Haagse Schouwweg in de volksmond altijd werd genoemd, de uitbreiding van het AZC Leiden gebouwd. Dart blijft tenminste vijf jaar staan. Omdat Westerpoort gefaseerd wordt gebouwd, zitten die projecten elkaar niet in de weg. De bouw begint aan de kant van de begraafplaats.
Bouwwethouder Terpstra vertelt over de plannen voor de nieuwe wijk Westerpoort.
Westerpoort wordt gefaseerd gebouwd van A naar C.
Houtbouw
Eerder was het de bedoeling dat Westerpoort 1.000 tot 1.200 woningen zou gaan tellen. “We dagen de ontwikkelaars nu uit om duurzamer te bouwen, door bijvoorbeeld houtbouw toe te passen. In ruil daarvoor mogen ze dan extra woningen bouwen. Dat is dus een prikkel om daar werk van te maken. En dat kan ook op deze locatie. Er is voldoende groen en de woningnood is nu eenmaal heel hoog”, verklaart Terpstra de toevoeging van mogelijk driehonderd woningen.
Honderd meter
De gemeenteraad besloot eerder dat op deze locatie langs een belangrijke Leidse invalsweg tot honderd meter hoog gebouwd mag worden. Toch gebeurt dat hier niet. “In de participatie kwam heel nadrukkelijk naar voren dat men dat wel als heel hoog zou ervaren, dus dat doen we niet. We bouwen tot zeventig meter.” De nieuwbouw loopt in hoogte op vanaf de kant van Rhijnhof richting de Plesmanlaan en het Leiden Bio Science Park waar de hoogste gebouwen komen.
Ontsluiting
Om de nieuwe wijk goed te ontsluiten komt er een nieuwe weg aan de kant van de begraafplaats. De huidige toegangsweg met rotonde vervalt. Wel blijft daar een oversteek voor langzaam verkeer. Aan de kant van de Plesmanlaan komt een fiets- en voetgangersbrug over de Haagse Schouwweg die gaat aansluiten op het bestaande fietspad. Voor de auto’s van de bewoners en bezoekers van de nieuwe wijk komen parkeergarages onder de bebouwing. Met een parkeernorm van gemiddeld 0,5 komen er dus maximaal 750 parkeerplekken. Het gebied zelf wordt zoveel mogelijk autoluw ingericht.
Cruciale beroepen
De te bouwen woningen worden een mix van koop en huur. Terpstra: “Er komt ook ruimte voor gezinswoningen. Die komen dan op de begane grond van de appartementengebouwen met eventueel een extra verdieping. Bij de toewijzing van de huurwoningen krijgen bepaalde cruciale beroepen voorrang. Het gaat dan om agenten, verpleegkundigen en onderwijzers.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907