GroenLinks-raadslid Ahmet Kargin was er nog zo voor gewaarschuwd. Een initiatiefvoorstel maak je niet zomaar even als raadslid. “Ik geloofde dat ook wel, maar dacht er met een week of twee wel klaar mee te zijn”, blikt Kargin vrijdagmiddag in Nieuws071 terug op de afgelopen periode, waarin hij uiteindelijk heel wat meer uurtjes heeft gestoken in het opstellen van zijn voorstel voor een Leidse Leegstandstandsverordening.
“In principe begon het allemaal al eind 2022, maar het schrijven gebeurde sinds oktober vorig jaar. In de aanloop naar de vorige gemeenteraadsverkiezingen was leegstand een thema in de campagne van GroenLinks. De partij stelde toen onder meer voor om een landelijke leegstandbelasting in te voeren.
Het voorstel kreeg donderdag in de gemeenteraad brede steun. Alleen D66 en de VVD stemden tegen het voorstel dat vanaf 2027 langdurige leegstand van woonhuizen tegen moet gaan. Ook het college kan er inmiddels goed mee leven, bleek uit de woorden van wethouder Terpstra (Wonen). Dat was in eerste instantie niet het geval, zo bleek vorig jaar uit een kritische eerste reactie op het voorstel. Kargin: “Toen ben ik in overleg gegaan met het college om eruit te komen en daarna volgde de behandeling in de raadscommissie. En omdat het een verordening is die voor de hele stad gaan gelden, volgde ook nog een periode van inspraak.”
Tekst gaat door onder de video.
Ahmet Kargin geeft in Nieuws071 een toelichting op de door hem opgestelde leegstandsverordening.
Prestatieafspraken
De leegstandsverordening moet gaan voorkomen dat pandeigenaren woningen langdurig leeg laten staan. Gebeurt dat wel, dan moeten ze dat bij de gemeente niet alleen gaan melden, maar ook maatregelen nemen om die leegstand te beëindigen. Als ze dat niet doen, krijgen ze eerst een boete en in het uiterste geval kan de gemeente iemand voordragen om de woning in gebruik te nemen. De regeling gaat gelden voor particuliere woningeigenaren en voor corporaties, waarmee de gemeente geen prestatieafspraken heeft.
Hardheidsclausule
Niet iedereen met een leegstaande woning krijgt meteen te maken met de nieuwe regels. “Het gaat niet om je eigen woning en ook niet om een tweede huis. Pas vanaf de derde woning gaan de regels gelden”, legt Kargin uit. “en als iemand een goede reden heeft voor de leegstand, dan is er ook nog een zogenoemde ‘hardheidsclausule’. Daarmee kan de gemeente afwijken van de regels en maatwerk toepassen.
Kanon
De gemeente wil de leegstandsverordening gebruiken als middel in de strijd tegen de woningnood. Het is niet het meest effectieve middel, maar alle beetjes helpen, zo luidde het oordeel van de gemeenteraad. Het gaat naar schatting om circa vierhonderd panden in Leiden en daarin kunnen toch heel wat mensen wonen. De tegenstanders van Kargin’s initiatiefvoorstel vinden vooral dat het teveel ingrijpt in het eigendomsrecht van de pandeigenaren. “Bovendien is het schieten met een kanon op een mug”, vond VVD-raadslid Tom Leest. “Het is echt een prachtig voorstel. Gefeliciteerd daarmee. We zijn het overal mee eens, behalve met de inhoud.”
Preventieve werking
Daar is de opsteller het van harte mee oneens: “Het is niet zo dat we het pand onteigenen. Als de gemeente er iemand laat wonen, moet die persoon ook gewoon een marktconforme huur aan de eigenaar gaan betalen.” Kargin hoopt dat van de verordening ook een preventieve werking uitgaat en pandeigenaren de komende jaren zullen gebruiken om leegstaande woningen alsnog in gebruik te nemen. “Het zou natuurlijk het mooiste zijn als straks blijkt dat de regel helemaal niet meer nodig is, omdat er geen panden meer langdurig leegstaan. Dat hoop ik heel erg.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907