GroenLinks hield een themabijeenkomst over wonen in het Paard in Den Haag. (Foto's: Chris de Waard).

Ashley North: 'Leiden heeft 1.500 leegstaande woningen: dat zijn drie complete buurten'

De Leidse GroenLinks lijsttrekker Ashley North is blij met een voorstel van zijn partij om een belasting in te voeren op leegstand. Landelijk leider Jesse Klaver stelde die belasting zondagmiddag voor tijdens een MeetUp met wonen als thema.

In het Paard in Den Haag ging Klaver in gesprek met de eigen achterban en een aantal lokale lijsttrekkers waaronder dus Ashley North. Zo’n leegstandsbelasting is volgens Klaver hard nodig, want pandjeseigenaren worden nu slapend rijk door niets te doen. Door de wooncrisis explodeert de waarde van vastgoed. De belasting zou aan die waarde gerelateerd moeten worden.

North ziet zo’n belasting helemaal zitten. “Ik ben blij dat mijn partij hier aandacht voor vraagt, maar dat zou natuurlijk landelijk geregeld moeten worden.” Volgens North staan er ondanks de enorme woningnood en wachtlijsten van wel zeven jaar in Leiden, momenteel zo’n vijftienhonderd woningen leeg. “Om je een idee te geven: dat zijn het Houtkwartier, de Raadsherenbuurt en de Vogelwijk bij elkaar.”

Chris de Waard sprak na afloop van de ‘Woon MeetUp’ met GroenLinks leider Jesse Klaver en lijsttrekker Ashley North van GroenLinks Leiden.

40 procent sociaal
Om stappen te maken in het oplossen van het tekort aan betaalbare woningen wil GroenLinks Leiden het percentage sociale huurwoningen bij nieuwbouw ophogen naar veertig procent. De afgelopen jaren was dat in Leiden dertig procent.

Corporaties aan zet
Ook willen zowel Klaver als North dat sociale huurwoningen zoveel mogelijk door woningbouwcorporaties worden gerealiseerd. Alleen dan blijven ze altijd beschikbaar binnen het sociale segment. Als particuliere ontwikkelaars sociale woningen bouwen, omdat de gemeente Leiden dat verplicht stelt, dan wordt in praktijk vaak de afspraak gemaakt dat de ontwikkelaar ze na bijvoorbeeld twintig jaar mag verkopen. Op die manier willen commerciële partijen meewerken aan sociale woningbouw, maar op termijn gaan die huizen dus weer verloren voor mensen met lage inkomens.

 

Leiden Maatschappij Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×