SuperCup eerste prijs voor Zorg en Zekerheid Leiden

Je kunt natuurlijk van een wedstrijd om de SuperCup denken wat je wilt. Misschien is het niet veel meer dan een laatste oefenwedstrijd, maar het is natuurlijk ook gewoon een prijs. De eerste van het seizoen. En die staat toch maar mooi in de prijzenkast van Zorg en Zekerheid Leiden na de 66-60 zege op GasTerra Flames. One down, two to go! Zorg en Zekerheid Leiden tegen GasTerra Flames was natuurlijk vooral de reprise van de boeiende finaleserie met als apotheose wedstrijd zeven op 29 mei.

Voor de één de bevestiging van de status, voor de andere de kans op revanche. Maar vooral was het een mooie gelegenheid om te kijken hoe de ploegen ervoor staan.

De iets meer dan zeshonderd toeschouwers zullen met name in de eerste helft zijn geschrokken van het niveau van de wedstrijd. Er ging heel veel mis en aan Leidse zijde was vooral het tweede kwart van bedenkelijk niveau. Alleen Sean Cunningham en Seamus Boxley wisten van het veld de basket te vinden. Mohamed Kherrazi mikte drie vrije worpen binnen, maar het totaal in die tien minuten bleef steken op zeven punten. Dan is het logisch dat je averij oploopt.

GasTerra speelde ook verre van goed, maar gooide tenminste nog wat raak en liep uit naar een voorsprong van elf punten (17-28). Daarvan waren er bij de rust nog negen over (21-30) en dus had Toon van Helfteren heel wat te vertellen in de kleedkamer.

Na de rust ging het beter met ZZ Leiden. De achterstand werd snel ingelopen en hoewel er aan het einde van het derde kwart nog een kleine achterstand was (42-46) kwamen er winstkansen voor de Leidse ploeg. Onmiddellijk in het vierde kwart werd er een tik uitgedeeld. Jevohn Shepherd dunkte, verzilverde zijn bonus en een score van Sean Cunningham (samen met Thomas Jackson een klasse beter dan het duo Bell/Defares aan de andere kant) zorgde bij 47-46 weer voor een Leidse voorsprong.

Die voorsprong zou niet meer uit handen worden gegeven. Mede omdat de Groningse ploeg in foutenlast zat (heel veel domme overtredingen met de vier aanvallende van Bell als meest opvallende) speelde Zorg en Zekerheid de wedstrijd gedegen uit.

De hoop die Ties Theeuwkens de Groningse ploeg nog gaf met een driepunter voor 52-51 werd door Thomas Jackson met twee geweldige bommen teniet gedaan. Er waren toen nog dik vier minuten te spelen, maar er was niemand in de zaal, die nog twijfelde over de plek waar de grootste beker van Nederland een jaar lang zou komen te staan.