Een kwart van de Leidse kinderen is nog nooit bij de tandarts geweest

2

Een kwart van de Leidse kinderen onder de achttien jaar komt nooit bij de tandarts. Leiden scoort daarmee slechter dan het landelijk gemiddelde dat met ruim 20 procent ook al niet zo laag is. GroenLinks-raadslid Yvonne van Delft vindt dat het beter kan. Zij wil dat de gemeente samen met de Leidse Kring van Tandartsen en ziektekostenverzekeraar Zorg en Zekerheid optrekt om kinderen en hun ouders bij de tandarts binnen te krijgen. Samen met Chris Hudson van de Leidse Kring van Tandartsen kwam Van Delft naar de studio van Sleutelstad om uit te leggen waarom het zo belangrijk is dat kinderen regelmatig hun tanden laten controleren.

Gerry van Bakel sprak met GroenLinks raadslid Yvonne van Delft en Chris Hudson van de Leidse Kring van Tandartsen.

Hudson zegt dat veel ouders niet weten dat tandartsbezoek voor kinderen gratis is en dat ouders vaak zelf ook bang zijn voor de tandarts en daarom hun kinderen niet meenemen. Van Delft zegt dat het doel is om 2% meer kinderen bij de tandarts over de drempel te helpen, wat neer komt op 400 kinderen.

Hudson en Van Delft zeggen beiden dat ze ouders en kinderen willen prikkelen en verleiden om gezondere keuzes te maken, goed te poetsen en bij de tandarts te komen voor controle. Hudson zegt dat het belangrijk is dat kinderen al op jonge leeftijd leren om goed voor hun tanden te zorgen omdat het melkgebit het fundament is voor het blijvend gebit.

Delen

2 reacties

    • Misschien komt dat omdat de polisvoorwaarden voor veel mensen onbegrijpelijk zijn, slecht te vinden zijn en constant veranderen.

      Waarom niet gewoon weer terug naar een schooltandarts die 1x per jaar de basisscholen langs gaat? Van Delft wil 2% meer kinderen naar de tandarts gaan. Dat 23% dan nog steeds niet gaat (duizenden kinderen) maakt blijkbaar weinig uit. Daar slaat ze dus echt de plank mis. Zorg moet altijd voor iedereen toegankelijk zijn, helemaal voor kinderen. Als blijkt dat dit – om wat voor reden dan ook – niet lukt moet de staat ingrijpen. Het zouden juist de linkse partijen moeten zijn die daarvoor gaan staan.

      Roemer zei ooit eens dat vroeger iemands sociale status te zien was aan de staat van iemands gebit. Hij had gelijk, die tijden komen terug als we hier niets aan doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.