(Foto/video: Anita Janssen)

Leiden begonnen met 'grote kadeproject'

De kademuren in Leiden worden de komende tijd grondig aangepakt en dat is hard nodig. Een deel verkeert namelijk in slechte staat. De stad heeft 28 kilometer aan grachten en singels. Daarvan wordt dertien kilometer onderhanden genomen, zodat de veiligheid voor de komende decennia weer gewaarborgd is.

In het totaal wordt er op 114 punten aan de kades gewerkt. Volgens wethouder Ashley North die over het beheer van de openbare ruimte gaat is het inmiddels alweer vijftig jaar geleden dat dit voor het laatst gebeurde. Het is een project waar miljoenen mee gemoeid zijn, in het verleden werd dit betaald door de provincie maar nu betaalt de gemeente Leiden het zelf.

De komende tijd wordt dertien kilometer aan Leidse kademuren onder handen genomen. (Foto’s: Anita Janssen)

De techniek die wordt gebruikt is niet nieuw. Het is een combinatie van verschillende elementen. Zo wordt er vanaf het water gewerkt en de dunne metalen platen worden niet gestampt maar ze worden in de grond geduwd. “Dat scheelt enorm veel overlast”, weet Wout Wuite van de gemeente Leiden. “Vervolgens wordt er een systeem ondergeschoven en worden de gaten met schuim gedicht.” North verzekert dat dit een milieuvriendelijke methode is.

Volgens Wuite is de werkwijze nog niet eerder op deze manier toegepast. Ter plekke bedenkt hij de term: ‘het vernieuwende Leidse kadesysteem’. Niet alleen de kades van de grachten en singels worden aangepakt. Ook de bomen krijgen meer ruimte en men is bezig om te onderzoeken of er riffen kunnen worden aangelegd om het onderwater leven te bevorderen.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×