Zwaar weer voor lokale omroepen

Geen nieuwszender, geen cultuurzender en een korting van vijf procent op de Rijksomroepbijdrage. Dat heeft een regering van CDA, VVD en LPF voor de Publieke Omroep in petto. De komende periode houdt men in Hilversum het hoofd nog wel boven water. Maar in 2004 dreigen serieuze bezuinigingen. De bezuinigingen die het nieuwe kabinet de publieke omroep wil opleggen hebben echter niet alleen gevolgen voor de landelijke publieke omroep.

Ook lokale omroepen als Holland Centraal maken deel uit van het publieke bestel en worden door de bezuinigingen onevenredig hard getroffen. De lokale omroepen worden deels door de gemeente(n) waarin ze uitzenden gefinancierd. Dit geld komt van de rijksoverheid en word vaak 1 op 1 doorgesluisd naar de lokale omroep. Dit bedrag, ongeveer 1 euro per huishouden per jaar, is al volstrekt onvoldoende om de lokale omroep een serieuze kans te geven zich tot een professioneel medium te ontwikkelen. Dat bedrag dreigt nu dus naar beneden te worden bijgesteld. Overigens betalen niet alle gemeenten het geld dat ze van het rijk ontvangen door aan de lokale omroep. In deze regio weigert Oegstgeest bijvoorbeeld al jaren om de omroepgelden door te betalen. De Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) strijdt al jaren voor een fatsoenlijke publieke financiering voor de lokale omroepen. Met het huidige kabinet van CDA, LPF en VVD lijken de kansen op een verbetering voor de publieke lokale omroepen vrijwel verkeken. Gemeenten kunnen wel zelf besluiten om `hun` lokale omroep financieel (extra) te ondersteunen.

Leiden lokaleomroep


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×