Open Monumentendagen in Leiden

De Open Monumentendagen staan dit jaar in het teken van de handel. De lange geschiedenis van Leiden als marktplaats en handelsstad is nog steeds terug te vinden in verschillende winkels, woonhuizen en andere opmerkelijke gebouwen. Speciale aandacht is er voor de Meelfabriek en voor de voormalige wollendekenfabriek van Scheltema. Beide gebouwen krijgen binnenkort een andere bestemming. Vandaar dat er in de panden niet alleen rondleidingen zijn, maar ook tentoonstellingen over hun rol in de Leidse handelsgeschiedenis en hun toekomstige bestemming.

Ook de jeugd zal zich vermaken tijdens de Open Monumentendagen. Speciaal voor hen zijn er dit jaar allerlei activiteiten georganiseerd, met de Waag als middelpunt. Zo verzorgt theatergroep Fez er improvisatietoneel voor kinderen van vier tot negen jaar. Op zaterdag- en zondagmiddag begint en eindigt bij de Waag bovendien een speciale speurtocht voor kinderen vanaf negen jaar. Tijdens deze speurtocht ontmoeten ze historische figuren in de Leidse binnenstad. Na afloop is er een leuk presentje. In het stadhuis is o.a. de video ‘Verover je eigen monument’ te zien en in de Meelfabriek kunnen grote en kleine kinderen meedoen met de Kneedcompany: zelf broodbakken! De informatiestand van het Comité Open Monumentendag Leiden staat zoals altijd opgesteld in het stadhuis. Tijdens de Open Monumentendagen vinden ook de Open Dagen Stadhuis plaats. Op de 2e verdieping van het stadhuis is een aantal interessante ruimten open voor bezichtiging door het publiek: de raadzaal, de burgerzaal, de trouwzaal, de B&W-kamer en de kamer van de burgemeester. Raadsleden verzorgen hier regelmatig rondleidingen. Verder zijn er diverse andere activiteiten en bezienswaardigheden. Ook dit jaar is er een uitgebreid programmaboekje over de Open Monumentendagen, dat vanaf nu gratis verkrijgbaar is bij de VVV, in het stadhuis, het stadsbouwhuis en de Leidse musea en bibliotheken. In het weekend van 14 en 15 september liggen de boekjes ook in de opengestelde gebouwen. Het programmaboekje vertelt over de Leidse handel door de eeuwen heen en beschrijft van elk opengesteld gebouw de historische bijzonderheden. Bovendien staan er twee speciale wandelroutes in langs de verschillende monumenten. De routes, beschrijvingen van de monumenten en nog veel meer informatie zijn ook te vinden op de internetsite van de Leidse Open Monumentendagen: www.leiden.nl/openmonumentendagen.

Leiden Meelfabriek monumentendagen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×