Vorige maand nam Sloos burgemeester Lemstra mee op wijkbezoek in Noord. (Foto: Bram Pater)

Leefbaar Leiden wil `leefbaarheid` in Leiden breed aanpakken

Een betere verzorging en opvang voor drugs- en alcoholverslaafden, prioriteit voor buurtpreventie, aanpak van drugsdealers, hard optreden tegen brommerterreur en het op de agenda zetten van de “normen en waardendiscussie”. Het zijn de vijf actiepunten waar Leefbaar Leiden volgende week mee inzet tijdens de raadsbrede vergadering van de Comissie Bestuur en Veiligheid.

In een interview met Sleutelstad.nl legt fractievoorzitter Daan Sloos zijn kaarten alvast op tafel.

Alcohol en drugs
Leefbaar Leiden wil dat alcohol- en drugsverslaafden beter worden opgevangen. Niet alleen een plek om te slapen en te eten, maar ook een verplicht afkickprogramma in een zorgboerderij. De maatregelen moeten ertoe leiden dat de verslaafden hun leven weer op orde krijgen en tenslotte ook weer een baan krijgen. Voor de afkickboerderij heeft Leefbaar Leiden ook al een locatie op het oog: “Dat is heel goed te realiseren in het park Cronensteyn”, aldus Sloos.

Buurtpreventie
“Het komt nog al eens voor in Leiden dat opgeschoten jeugd crimineel gedrag vertoond. Het gaat vooral om vandalisme en drugsdealen. Dat schijnt de Leidse politie allemaal niet zo goed aan te kunnen, althans daar liggen hun prioriteiten kennelijk niet.” Daar wil Leefbaar Leiden verandering in zien, zegt Sloos, die daar een belangrijke taak ziet voor de ouders. “Leefbaar Leiden wil graag een ouderparticipatie. Ouders die in hun eigen wijk de jeugd in de gaten houden ze corrigeren bij ontoelaatbaar gedrag.” De gemeente zou de ouders moeten ondersteunen met opleidingen en accommodatie.

Hardrugs
“Het lijkt wel of er op alle hoeken van de Leidse straten harddrugs worden gedeald,” gaat Sloos verder. Bekend zijn de problemen met dealers rond Molen de Valk, Pancras-Oost en het Noorderpark, maar ook uit andere delen van de stad komen signalen van bewoners dat hun buurt in hoog tempo achteruit gaat. “Wij zijn van mening dat drugsdealers met hand en tand uitgeroeid moeten worden en dat Leiden een  harddrugsvrije gemeente moet kunnen zijn”.

Brommerterreur
Het fenomeen brommerterreur geeft vele Leidenaren een onveilig gevoel, aldus Daan Sloos die vertelt hier talloze klachten over te krijgen. “De Haarlemmerstraat, de Breestraat en vooral het Kooiplein zijn hier voorbeelden van;  ze rijden je de vouwen uit je broek hoor je veel zeggen”. Harder optreden door de politie is wat Leefbaar Leiden graag zou zien. 

Normen en waarden
In navolging van de landelijke discussie wil Sloos de discussie over normen en waarden ook lokaal gaan voeren.” Leefbaar Leiden zou heel graag een discussie starten met de gemeenteraad in samenwerking met diverse instanties, zodat Leiden een duidelijk beleid kan gaan voeren om een mentaliteitsverbetering te realiseren. “Spugen op straat, veelal door allochtone jongeren, de middelvinger opsteken tegen leraren, scheldkanonnades tegen gezagsdragers, kortom waar zijn de normen en waarden gebleven in Nederland dus ook in Leiden. Ook dat geeft een onveilig gevoel, besluit Sloos. Op 1 oktober discussieert de gemeenteraad in commissieverband over de veiligheid in de stad.

Leiden verslaafdenopvang vop


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×