'Waterbedeffect' bij drugsoverlast oplossen met meer opvang

Het aantal misdrijven dat te maken heeft met drugs is sinds 2000 explosief gestegen. Van 158 gevallen in 2000 tot 454 in de eerste negen maanden van 2002. Politie-optreden zorgt meestal alleen voor verplaatsing van de probleemgebieden. Dat zogenaamde ‘waterbedeffect’ speelt de politie overigens vaker parten. “Je drukt aan de ene kant en dan komt de andere kant omhoog. “Junks bestaan nou eenmaal en we stoppen ze niet allemaal in de cel of executeren ze”, zo zei commissaris De Meij van de politie Leiden/Voorschoten afgelopen week. Hij ziet een oplossing in een gebruikersruimte, maar die kost geld en is eerder door de politiek verworpen.

De groep junks in Leiden is op zich niet zo heel groot. Volgens burgemeester Lemstra gaat het om zo’n 15 hardnekkige probleemgevallen. “Maar het kost wel 275.000 euro per jaar om die groep opvang en begeleiding te bieden”. Als de Leidse politiek nu wel zo’n gebruikersruimte wil, moet dat in november bij de begrotingsbehandeling worden meegenomen.

Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren, want het aantal problemen neemt elk jaar fors toe. Jan-Jaap de Haan (CDA) wilde vorige week weten waar die enorme stijging vandaan komt. Volgens de politie is het enerzijds een maatschappelijke ontwikkeling en neemt de overlast in heel Nederland toe. Ook neemt de tolerantie in Leiden af en dat resulteert in meer meldingen. De VVD denkt dat ook de strengere aanpak van junks in met name Amsterdam en Rotterdam zorgt voor een verplaatsing naar Leiden.

Commissaris de Meij wil graag dat Leiden een gebruikersruimte voor drugsgebruikers krijgt. “En dan niet alleen een politiek besluit, maar ook de effectuering ervan,” aldus de commissaris die erop wijst dat er ook allang is besloten om een dergelijke opvang voor alcoholverslaafden te openen, maar die laat ook nog steeds op zich wachten.

Als Leiden het waterbedeffect echt kwijt wil, moet er dus geld komen en niet alleen woorden. Of, zoals CDA-raadslid de Haan het verwoordt: “Laat leeglopen dat bed”.

Advertentie

Leiden verslaafdenopvang


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×