Hollandse Dagbladcombinatie schrapt 180 banen

De Hollandse Dagbladcombinatie (HDC) schrapt 180 banen bij een ingrijpende reorganisatie, waarvan de helft op de redacties. De uitgeverij, dochter van De Telegraaf, heft het Dagblad van Almere en het Goois Weekblad op en voegt de uitgeverijen in Alkmaar en Haarlem samen. Ook moeten de redacties van de diverse titels nauwer samenwerken, zo maakte HDC dinsdag bekend. Bij de uitgeverij werken nu nog circa 1200 mensen. Het bedrijf is onder meer uitgever van het Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, het Leidsch Dagblad, de Gooi- en Eemlander en het Dagblad van Almere. Hoeveel banen er precies in Leiden verdwijnen is niet duidelijk maar volgens ingewijden zijn dat er ‘zeker meer dan zeven’.

Het rendement moet door de reorganisatie op een “aanvaardbaar peil” komen. De uitgeverijen zijn in de problemen gekomen doordat de omzet stagneerde en de lonen stegen. De reorganisatie stond er al aan te komen. In februari ontstond bij de HDC-dagbladen grote onrust over de reorganisatieplannen van de directie. De redacties voerden toen actie door het grijs maken van artikelen in de kranten om te laten zien welke berichten verdwijnen als er banen worden geschrapt. In maart beloofde de directie mee te willen werken aan een onafhankelijk onderzoek naar de financiële situatie van de kranten en de voorgestelde omschakeling naar een ochtendkrant. In september zette de hoofdredactie in op het verdwijnen van ongeveer dertig banen. Dat worden er nu dus circa negentig.

Hoofdredacteur J. Majoor van het Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander zegt dat het niet gelukt is om mensen in Almere te laten betalen voor nieuws. ,,Zo kun je geen redactie overeind houden. Niet alleen de redactie daar vertrekt, maar dit heeft ook gevolgen voor de andere deelredacties. Bij een reorganisatie van een dergelijke omvang hoort een goed sociaal plan. Dit is de uitkomst van een onderzoek dat al eerder was aangekondigd.”

Het Dagblad van Almere, een editie van De Gooi- en Eemlander, met een oplage van 3400 exemplaren, is niet levensvatbaar. De krant lijdt al jaren verlies en uit onderzoek zou blijken dat er in Almere geen plek is voor een betaald regionaal dagblad. Het huis-aan-huisblad Goois Weekbad heeft een wekelijkse oplage van 125.000 stuks en is structureel verliesgevend. De beide titels moeten op 1 januari 2003 stoppen.

Leiden Leidsch Dagblad


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×