Geen woord van kritiek op Hillebrand

5

Dinsdag eisten de SP, Leefbaar Leiden en LWG/De Groenen in het Leidsch Dagblad nog het aftreden van PvdA-wethouder Ron Hillebrand, omdat hij de raad niet heeft geïnformeerd over de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst voor het Aalmarktplan tussen de gemeente en projectontwikkelaar MAB. “Overgeeflijk,” vonden de drie fracties. Donderdag tijdens de raadsvergadering was er echter geen wooord van kritiek te horen. Ook Hillebrand zelf zweeg in alle talen over de kwestie. “Echt heel raar,” vond fractievoorzitter Leendert de Lange van de VVD.

“Als je in de krant zulke zware woorden gebruikt en een dag later gewoon met de wethouder in discussie gaat over de komende bezuinigingen, kan je beter maar gewoon je mond houden,” vond De Lange. Hij staat niet alleen in die kritiek want ook vertegenwoordigers van andere fracties konden er geen touw meer aan vast knopen. Overigens vond De Lange het ook vreemd dat Hillebrand zelf niet om opheldering vroeg.

Delen

5 reacties

 1. Margje Vlasveld op

  Het is weer echt Leids, de raadsleden lijken het leuk te vinden om voor paal te staan. Het ontbreekt ze aan lef. Maar dat is bijzaak, het is een kwestie van tijd. Het CDA wil nog steeds het college in, dus alles gaat heeeel voorzichtig.

  Hillebrand kan natuurlijk wel alvast gaan inpakken, een wethouder die de raad voorliegt en namens de raad afspraken maakt zonder dat de raad dat weet, tja….  Dat verwacht je eigenlijk niet van een docent in de politicologie. Hillebrand kan beter de eer aan zichzelf houden in plaats van een poosje te gaan bungelen.

  Met het opstappen van Hillebrand is het probleem nog steeds niet opgelost. Er is iets fundamenteel mis in de houding van een clubje (top)ambtenaren op Bouwen en Wonen. Met de begroting en een taken en efficiency discussie in het verschiet kan eindelijk de dure Dienst Bouwen en Wonen eens goed worden doorgelicht. Maar eerst moet het college het ambitieniveau op het gebied van asfalt en beton op een normaal peil brengen. De gemeente Leiden houdt dan geld over en kan investeren in mensen, dus in de wijken, de zorg, onderwijs, welzijn en cultuur. Eind goed, al goed!

  Margje Vlasveld

 2. Jan-Jaap de Haan op

  Beste Margje,

  Je bent één van de weinigen die mij in deze kwestie “heeel voorzichtig” vinden. Wel probeer ik scherp, maar zorgvuldig en fatsoenlijk te blijven. Ik heb Hillebrand een aantal vraagpunten voorgelegd en hij heeft nu de gelegenheid om die door mij geschetste feiten te weerleggen (of niet). Hoor en wederhoor dus.

  Daarna zullen we de antwoorden wegen en er in de commissie of raad over debatteren. Daar zal ook een politieke beoordeling moeten plaatsvinden. Dat heeft dus niets met voorzichtigheid te maken, maar met alles op het juiste moment en in de juiste volgorde behandelen. Dat een ander mogelijk onzorgvuldig is geweest, geeft mij namelijk niet hetzelfde recht.

   

   

 3. Marco Borst op

  En waarom vraagt de VVD in diezelfde raadsvergadering dan zelf geen opheldering aan de fracties én aan Hillebrand? Dat vindt ik pas raar…

 4. Arjan Stoffels op

  Beste Margje,

  Je bijdrage is als vanouds weer uitermate positief en constructief. Daar wordt de stad echt weer gezelliger van. Ik neem aan dat je, nu de bewijzen dat Hillebrand dit al in december 2002 aan de raad heeft gemeld, nog wel even je excuses aanbiedt? Dat lijkt me wel zo fair.

 5. R. van Sprang op

  Beste Margje

  Je vat de koe bij de horens, betreffende je opmerking over het clubje topambtenaren bij bouwen en wonen. Eentje heeft zelfs als bijbaan een verzekerings maatschappij. Ik ben benieuwd hoeveel objecten van de gemeente verzekerd zijn via dit bedrijfje.

Je bent nu offline