Ondanks de nieuwe fietsenstalling staan er bij het station dagelijks nog steeds vele honderden foutgeparkeerde fietsen (archieffoto: Chris de Waard).

PvdA: "Streng optreden tegen foutparkerende fietsers"

Al jaren probeert de gemeente het woud aan foutgeparkeerde fietsen bij het Centraal Station in te dammen. Daarvoor werd enkele jaren geleden gestart met de actie “Fiets fout = fiets weg”. Foutgeparkeerde fietsen worden verwijderd en in een van de stallingen bij het station geplaatst. De laatste tijd neemt het aantal foutgeparkeerde fietsen echter hand over hand toe. Ook de nieuwe fietsenstalling biedt geen soelaas, ontdekte de Pvda-fractie deze week. Enkele raads- en bestuursleden van de Leidse Pvda gingen een ochtendje helpen met het wegslepen van de fietsen. Alleen al uit de stalling werden 500 buiten de rekken gestalde fietsen verwijderd. “De twee toezichthouders moesten die fietsen dus de trap van de stalling opslepen, om ze vervolgens met een wagentje van Milieu & Beheer naar de fietsenrekken op de Dellaertweg te brengen,” verhaalde Pvda-fractievoorzitter Conny Broeyer donderdagavond in de raadscommissie Ruimte en Groen. Haar fractie pleit nu voor een strenger regime met boetes voor de foutparkeerders.

Wethouder van der Sande was blij met de aandacht die de Pvda vroeg voor het probleem. Ook het college wil met strengere maatregelen bereiken dat mensen hun gedrag veranderen en een paar meter verder lopen om hun fiets wel in een rek te plaatsen. Hij denkt daarbij aan het afschermen van de zogenaamde U-bocht, het braakliggende stuk grond bij de Schipholweg. “Als we daar hekken omheen zetten en de fietsen erin, kunnen de overtreders hun fiets daar tegen betaling gaan ophalen”. Dat bedrag wordt ‘substantieel hoger’ dan de kosten van de gewone stalling, zo waarschuwde Van der Sande.

Leendert de Lange (VVD) zag er ook wel iets in om het weghalen van de foutgeparkeerde fietsen als taakstraf op te leggen aan fietsendieven: “Die weten hoe je een fiets weghaalt.” Van der Sande diende hem direct van repliek: “Je moet de kat nooit op het spek binden.”

Advertentie

Leiden fietsenrekken


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×