Wethouder Pechtold wordt in september burgemeester van Wageningen. (archieffoto: Chris de Waard).

Pechtold wordt burgemeester van Wageningen

D66-wethouder Alexander Pechtold (Sport, Cultuur, Onderwijs, Verkeer) wordt per 1 september burgemeester van Wageningen (35.000 inwoners). Hij maakte dat dinsdagavond zelf bekend tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

De vertrouwenscommissie in Wageningen heeft Pechtold op de eerste plaats gezet. Op de tweede plek staat de Edense wethouder heer R. Spiegelenberg.

Het vertrek van Pechtold komt niet helemaal onverwacht. Al kort na de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar, gaf Pechtold aan dat hij de huidige collegeperiode vrijwel zeker niet vol zou maken. Naast wethouder in Leiden is Pechtold ook landelijk voorzitter van D66. Pechtold volgt de huidige (waarnemend) burgemeester Geke Faber op. Wie Pechtold in Leiden opvolgt is nog niet bekend.

De vacature in het Gelderse Wageningen werd in maart opengesteld. De Commissaris van de Koningin in Gelderland, Jan Kamminga, ontving 24 sollicitatiebrieven voor de functie. Pechtold was met zijn 37 jaar de jongste sollicitant. Vier partijgenoten van Pechtold deden ook een gooi naar het Wageningse burgemeestersambt.

Commissaris van de Koningin Kamminga vroeg bij de vaststelling van de profielschets de bijzondere aandacht van de Wageningse raad voor het feit dat een enkelvoudige voordracht niet is toegestaan: “In de kranten hebt u kunnen lezen dat zich ten aanzien van dit punt in de afgelopen maanden ernstige incidenten met zeer onaangename gevolgen hebben voorgedaan. Hoe het ook gaat, linksom of rechtsom, er zullen twee kandidaten moeten worden aanbevolen, want anders moet de gehele procedure worden overgedaan”, aldus Kamminga die daarmee onder andere verwees naar de mislukte Leidse voordracht, waarbij in eerste instantie alleen de VVD-er Harry Groen werd voorgedragen.

In de tweede helft van april sprak Kamminga met de 24 sollicitanten “voor zover zij niet behoorden tot ‘het reizende circus van sollicitanten’; dat gezelschap ken ik inmiddels vrij behoorlijk, aldus Kamminga. Of Pechtold tot dat circus behoorde, is niet bekend, maar zowel in als buiten het stadhuis was al langer duidelijk dat hij om zich heen aan het kijken was.

Advertentie

Leiden wageningen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×