Pechtold over twee jaar op zeepkist

Burgemeesters hebben verdeeld gereageerd op het plan van de Leidse D66-minister Thom de Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) om hen in 2006 allemaal te ontslaan. De Graaf wil tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006 ook burgemeestersverkiezingen houden. Vrijdag stemde de ministerraad in met zijn hoofdlijnennotitie. Het plan werd gelijk gelanceerd met het kabinetsvoorstel om een groot deel van de macht over de politie over te dragen van de burgemeester aan de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. De Graaf’s partijgenoot Alexander Pechtold omarmt de plannen.

Aanstaande woensdag wordt Pechtold in Wageningen geïnstalleerd als burgemeester. Na 2,5 jaar wordt hij daar dus alweer ontslagen om uit te komen in de burgemeestersverkiezing. “Prima toch, dan gaan we gewoon de zeepkist op,” laat Pechtold weten.

Minister De Graaf wil van de burgemeester een “lokale regeringsleider” maken. De nieuwe burgemeester mag de wethouders van zijn of haar voorkeur voordragen aan de gemeenteraad en hun taken verdelen. Hij of zij mag de raad ook voorstellen de wethouders te ontslaan en hij wordt verantwoordelijk voor het ambtenarenapparaat. Maar de gekozen burgemeester kan de raad niet ontbinden, zoals de raad ook niet de burgemeester naar huis kan sturen.

Leiden wageningen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×