RTV West handhaaft talkradioformule

De directie van RTV West wil de nieuwe talkradioformule tot het voorjaar de kans geven om zich te bewijzen. Plaatsvervangend directeur en hoofredacteur R. Fresen noemt de meest recente luistercijfers ‘niet aanvaardbaar’, maar vindt het te vroeg om conclusies te trekken. Dat schrijft BN De Stem. Volgens de meest recente cijfers is RTV West met een marktaandeel van 4,8 procent de slechtst beluisterde regionale omroep. Die daling zette in toen in april werd overgeschakeld op een nieuwe programmering, met overdag alleen maar gesproken woord.

Fresen zegt dat de programmering de komende tijd wel wat aantrekkelijker gemaakt zal worden “Er komen minder herhalingen en we worden herkenbaarder als talkradiozender. Als dat niet werkt, passen we eventueel de programmering tussen tien en vier uur aan. Daarvoor en daarna is het tijd voor nieuwsradio die we nu al veel beter maken dan een jaar geleden.”

De redactieraad van RTV West wil dat er al eerder conclusies aan de slechte luistercijfers worden verbonden. Hans Rouw, lid van de commissie, zegt dat de redactie zo snel mogelijk met de leiding van de omroep wil praten over het structureel aanpassen van de radioprogrammering. De daling van de luistercijfers begon in april toen de omroep van etherfrequentie verhuisde en de programmering ingrijpend wijzigde. Tegelijkertijd fuseerden TV en Radio West tot RTV West en betrokken ze gezamenlijk een nieuw pand in Rijswijk.

Volgens Rouw wilde de leiding van de omroep te veel veranderingen in een keer doorvoeren. Ook zijn de wijzigingen volgens hem nooit goed met de redactie besproken. “Communiceren is niet het sterkste punt van dit bedrijf”, concludeert hij. “Nu krijgen we weer te horen dat we de mouwen nog even moeten opstropen, maar ik heb al lang geen mouwen meer.” De in april geïntroduceerde talkradioformule legde zo’n extra druk op de redactie van de omroep dat verschillende medewerkers zich ziek moesten melden. “Ze hadden gewoon tekort aan nachtrust vanwege alle rare diensten.”

Inmiddels is onder het personeel een enquete verspreid om de mening over de talkradioformule te peilen. “Rijkelijk laat”, schampert Rouw. “Voor mij is het al heel lang duidelijk dat er niet genoeg nieuws in deze regio is om de hele dag op de radio over te praten.” Hoofdredacteur Fresen denkt dat de radiozender uiteindelijk weer een marktaandeel van negen procent moet halen. De resultaten van de televisiezender zijn volgens Rouw een stuk beter dan van het radiobedrijf. “Daar kijken wekelijks toch zo’n 300.000 kijkers naar en dat is prima.”

De tv-zender zal het komend seizoen overigens wel zonder de heel goed goed bekeken live-wedstrijden van ADO Den Haag moeten doen. Door de promotie van de club naar de eredivisie zijn de uitzendrechten nu eigendom van de betaalzender Canal Plus. Het populaire ADO Journaal van TV West blijft wel bestaan.

Verkoop van RTV West, zoals de mogelijke verkoop van de Amsterdamse stadszender AT5 aan de TROS, is niet aan de orde.

Leiden RTV West


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×