Claas Griffioen, voorzitter van de Vrienden van de Reveillle, kreeg vorig jaar uit handen van waarnemend burgemeester Wolter Lemstra de Gouden Speld van de gemeente Leiden. Het vaandel wappert fier op de achtergrond. (Archieffoto: Chris de Waard).

Vaandel "Vrienden van de Reveilll-je" terecht

Bijna vijf maanden zat de 3 October Vereeniging met de handen in het haar. Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering in mei van dit jaar schonk Claas Griffioen ‘zijn’ verenigingsvaandel aan de vereniging, maar na de vergadering bleek het verdwenen te zijn. Het vaandel van de Vrienden van de Reveilll-je zou een ereplekje in het archief van de 3 October Vereeniging krijgen.

Toen het vaandel na enkele dagen nog steeds niet terug was, deed de vereniging zelfs aangifte van de vermissing. Maandagavond dook het vaandel ineens op tijdens de gezamenlijke vergadering van het bestuur en de commissarissen van de 3 October Vereeniging.

Commissaris Ruud Breedveld van de Evenementencommissie van de 3 October Vereeniging kwam, verkleed als werkster van Holiday Inn, waar de ledenvergadering was gehouden, met het vaandel de zaal in. Hij bleek het al die tijd in zijn bezit gehad te hebben, nadat hij het had meegenomen toen het na afloop van de vergadering in de Piratenbar van het Leidse hotel was achtergebleven. Het bestuur van de 3 October Vereeniging was op z’n zachtst gezegd ‘not amused’ over de studentikoze actie van Breedveld en verliet zelfs demonstratief de zaal toen het vaandel werd teruggebracht. Het vaandel krijgt nu alsnog een plekje in het archief. “Het ligt in de kluis!,” zo laat de archivaris van de vereniging, Rens Heruer, weten.

De Vrienden van de Reveilll-je hebben 15 jaar lang bestaan. De doelstelling was meer mensen naar de reveille op 3 oktober krijgen. De laatste jaren komen er vele honderden Leidenaren in alle vroegte naar het Stadhuisplein om de officiele start van Leidens Ontzet mee te maken. Daarmee is de doelstelling van ‘de vrienden’ ruimschoots gehaald. reden voor de vrienden om zich vorig jaar op 3 oktober op te heffen.

Leiden 3 Oktober


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×