Cameratoezicht in Leiden stapje dichterbij

Ruim driekwart van de inwoners van Leiden is voor cameratoezicht op bepaalde plekken in de stad die als onveilig worden ervaren. Dat bleek in januari van dit jaar uit de Stadsenquete 2002 die toen werd gepresenteerd. In de gemeenteraad en het college lagen de verhoudingen anders. Alleen de VVD en het CDA zien het wel zitten om camera’s te plaatsen. De rest van de raad wilde niet verder gaan dan instemmen met een onderzoek en het in kaart brengen van de kosten. GroenLinks is mordicus tegen.

Inmiddels begint er beweging te komen in de standpunten. met name de PvdA neigt naar het invoeren van actief cameratoezicht. Dit zou dan, naar Arnhems model, uitgevoerd kunnen worden door de brandweer. PvdA-raadslid Ciska Schreuder is in elk geval helemaal ‘om’ en gaat nu proberen de rest van haar fractie te overtuigen. Dat ze dan nog wel wat te doen heeft, blijkt wel uit de reactie van collega-raadslid Marije van den Berg op de discussie die afgelopen week werd gevoerd op deze site. Ook Leefbaar Leiden is inmiddels voor het ophangen van camera’s. Eerder vond die partij dat er beter meer agenten live aanwezig konden zijn tijdens de uitgaansuren.

Afgelopen donderdag maakte een groot deel van de Leidse raad een uitstapje naar Arnhem. De raad was daarvoor uitgenodigd door de burgemeester van Arnhem toen die eerder dit jaar in Leiden was bij de installatie van Henri Lenferink als burgemeester van Leiden. Lenferink was eerder wethouder in Arnhem en is voor actief cameratoezicht in Leiden.

In Arnhem hangen op veel plaatsen camera’s. De bewoners vinden dat geen enkel probleem. “Zes van de zeven mensen die ik sprak, wilden eerder uitbreiding van het aantal camera’s,” blikt Schreuder terug op gesprekken die ze tijdens het bezoek voerde: “De beelden van de camera’s worden bekeken door een centralist van de brandweer. Als er iets gebeurt, bellen zij de politie. Op die manier kan je actief cameratoezicht goedkoper invoeren, want die centralist zit er toch al”.

In Arnhem is 20 uur per week actief cameratoezicht op de uitgaansmomenten vanaf donderdagavond tot en met het weekend. Zo’n zelfde constructie met actief cameratoezicht wil burgemeester Lenferink ook graag in Leiden realiseren. “Ik ga in elk geval geen energie steken in passief cameratoezicht,” zei hij enkele maanden geleden al tegen Sleutelstad.nl

Advertentie

Leiden cameratoezicht


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×