Aanvoer zoet water Amsterdam-Rijnkanaal gestaakt

Sinds vrijdagmiddag 16.00 uur wordt het Amsterdam-Rijnkanaal niet langer gebruikt voor de aanvoer van zoet water naar het Rijnland. Dat hebben de betrokken hoogheemraadschappen bekendgemaakt. Dankzij de neerslag van de afgelopen dagen en de stijging van het peil van de Rijn is de aanvoer van zoet water via de zogeheten KWA-route niet meer nodig. Met het besluit komt er voor de waterschappen een einde aan de maatregelen vanwege de droogte. De ingestelde vaarverboden voor de Leidsche Rijn en de Oude Rijn worden op korte termijn opgeheven.

De verzilting van de Hollandsche IJssel is inmiddels aanzienlijk verminderd, tot ruim onder de norm van 200 microgram per liter. Alleen bij de monding van de Hollandsche IJssel in de Nieuwe Maas zit nog een zoutprop van iets boven de norm. De waterschappen verwachten dat dit zilte water in de komende dagen naar zee zal worden afgevoerd.

In de periode tussen 1 augustus en 10 oktober is ongeveer 38 miljoen kubieke meter zoet water aangevoerd via het Amsterdam-Rijnkanaal. In 2003 liet Rijnland tot nu toe 127 miljoen kubieke meter water in. Die hoeveelheid komt overeen met een kolom water op een voetbalveld van ruim 25 kilometer hoog.

Advertentie

Leiden hoogheemraadschap


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×