Het door ROOD gekraakte pand aan de Hooigracht 42. Binnenkort komt burgemeester Lenferink een kijkje nemen, zo heeft hij de krakers toegezegd. (Foto: Chris de Waard).

SP-jongeren kraken pand Hooigracht

ROOD, jongeren in de SP, heeft zondag een verwaarloosd pand aan de Hooigracht bezet. Het is de derde bezetting in de landelijke kraakestafette die ROOD organiseert uit protest tegen de toenemende woningnood onder jongeren. ROOD vindt dat de gemeente en de overheid hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor de volkshuisvesting. De voorzitter van ROOD Leiden, Louk Rademaker, is één van de krakers. Met de actie wil hij de woonruimteproblematiek op de Leidse politieke agenda krijgen. “De gemeente doet nu veel te weinig. Zo heeft de SLS (studentenhuisvesting) allerlei plannen voor jongerenhuisvesting en die zijn nog steeds niet in de gemeenteraad besproken,” aldus Rademaker die de kraakactie in het verkrotte pand een week vol wil houden. Via internet doen de krakers verslag van hun actie.

“Er zijn bijna 3000 kamers te kort in Leiden en voor een flatje sta je 4 jaar in de rij. Tegelijkertijd staat de gemeente toe te kijken hoe een pand als dit al jaren staat te verloederen,” aldus Leidenaar Driek van Vugt, landelijk voorzitter van ROOD. “Wij zijn van plan aan deze verloedering een einde te maken. We zullen dan ook zo snel mogelijk het pand opknappen en bewoonbaar maken.” ROOD houdt vandaag in het pand om 17:00 uur een koffie-inloop voor buurtbewoners en andere geïnteresseerden.

De actie in Leiden is onderdeel van een landelijke campagne tegen de woningnood. Afgelopen week werden al panden in Haarlem en Vlaardingen bezet en in de komende weken zullen meer panden bezet worden in diverse andere steden in Nederland.

Leiden rood


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×