‘Ukklad VIIIM’ (‘Stelsel’) van Jan Baczynski.

Grafieken van vier kunstenaars uit Toruñ

Poolse grafische kunst uit de Leidse zusterstad Toruñ is tot en met 5 januari te zien in het Stadsbouwhuis in Leiden. De werken van vier Poolse kunstenaars zijn te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Stadsbouwhuis aan de Langegracht 72 in Leiden.

 

 

Na een succesvolle tentoonstelling in Oud-Poelgeest in Oegstgeest eerder dit jaar komt de Stichting Witryna nu met een nieuwe grafiekexpositie van vier kunstenaars uit Toruñ. Hoogleraar prof. Józef Słobosz en zijn drie medewerkers (Jan Baczynski, Piotr Gojowy en Marek Basiula) van het grafiekatelier van de Faculteit van Beeldende Kunsten van de Copernicus Universiteit in Toruñ zijn door Witryna uitgenodigd om hun werken in Nederland te tonen. Voor de expositie zijn kleine prenten gekozen die vervaardigd zijn in diverse technieken, zoals akwafort, mezzotint, linosnede en houtsnede. De beeldende taal van kunstenaars is krachtig en hun vakmanschap spreekt voor zich.

Pools-Nederlandse kunstenares Aleksandra Zielinska afgestudeerd aan de Stadsacademie voor Beeldende Kunsten in Wrocław, draagt met haar beeldhouwwerken in klei bij aan de originele manier van het presenteren van de prenten. Zij maakt een soort installaties waardoor de van oorsprong vlakke grafiek ruimtelijk geëxposeerd wordt. Het geheel maakt een bijzondere indruk en is zeker de moeite waard om te zien.

De Stichting Witryna is sinds 1990 actief op het gebied van de bekendmaking van Poolse grafiek in Nederland. De expositie in het Stadsbouwhuis kwam tot stand in samenwerking met de Stichting Stedenband Leiden-Toruñ. Met de expositie van de Toruñse grafici wil Witryna – aan de vooravond van de toetreding van Polen tot de Europese Unie, een bijdrage leveren aan de verdere uitbreiding van de contacten tussen beide zustersteden.

Leiden torun


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×