Op 13 september organiseerde de initiatiefgroep ´Leiden tegen Uitzetting´ een manifestatie op het Stadhuisplein. Woensdagmiddag wordt een kaartenactie gehouden bij de Waag. (Archieffoto: Chris de Waard).

Kaartenactie initiatiefgroep ‘Leiden tegen uitzetting’

Aanstaande woensdag, tijdens de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, organiseert de initiatiefgroep ´Leiden tegen Uitzetting´ een kaartenactie. De initiatiefgroep zal voorbijgangers vragen een kaartje te ondertekenen tegen de mogelijke uitzetting van de groep vluchtelingen die niet onder de specifieke pardonregeling voor asielzoekers vallen, maar al lang in Nederland zijn. De kaarten zijn gericht aan minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. De actie vindt plaats tussen 12:00 en 16:00 uur op het Waaghoofd (voor de Waag).

De initiatiefgroep ´Leiden tegen Uitzetting´ heeft de afgelopen maanden actie gevoerd voor een verruiming van de pardonregeling voor asielzoekers die langer dan 5 jaar in Nederland verblijven. De actiegroep vindt de huidige regeling te beperkt omdat deze slechts een oplossing biedt voor een zeer beperkte groep asielzoekers. Een grote groep anderen valt buiten de boot en wordt bedreigd met uitzetting.

De initiafiefgroep heeft de Minister voor Vreemdelingenzaken & Integratie en de Tweede Kamer een brochure aangeboden, een manifestatie georganiseerd op het Stadhuisplein en meegedaan met een demonstratie in Den Haag. Ondanks al deze inspanningen en de steun onder de Nederlandse bevolking, heeft de Tweede Kamer het voorstel tot een verruiming van de pardonregeling afgewezen. Dit betekent dat er in Nederland vele asielzoekers zijn die langer dan 5 jaar in ons land verblijven, maar die niet in aanmerking komen voor de eenmalige pardonregeling. In Leiden zijn dat er ongeveer 60.

Achtergrondverhalen van een deel van deze Leidse vluchtelingen zijn in een brochure samengevat, die op 10 december eveneens bij de stand voor de Waag verkrijgbaar is. Met de kaartenactie op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens wil de initiatiefgroep opnieuw de aandacht vragen voor deze met uitzetting bedreigde asielzoekers. “Maak ruim gebruik van uw bevoegdheid en laat juist in deze decembermaand uw hart spreken”, is de boodschap aan minister Verdonk. De actie gaat om 12:00 uur van start en wordt geopend door Cees Waal, voorzitter van Stichting Vluchtelingenwerk Leiden.

Leiden leidentegenuitzetting


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×