Personeel vliegkamp Valkenburg presenteert reddingsplan

Het met sluiting bedreigde marinevliegkamp Valkenburg, moet opengesteld worden voor commercieel medegebruik en ook de koningin en het kabinet moeten marktconform gaan betalen voor het gebruik van het vliegveld. Dat zijn twee opvallende onderdelen van het reddingsplan van Valkenburg, dat het personeel woensdagochtend aan minister Kamp van Defensie heeft gepresenteerd. Kamp wil Valkenburg sluiten en de tien Orion-patrouillevliegtuigen verkopen om zo 730 miljoen euro te bezuinigen. Personeel van het marinevliegkamp heeft zelf becijferd hoe er in de komende tien jaar 555 miljoen euro kan worden bezuinigd zónder het vliegveld te sluiten en zónder de tien Orions. Het personeel van Valkenburg is ervan overtuigd dat een dergelijke besparing mogelijk is.

In het reddingsplan moet het vliegveld ook commercieel gebruikt gaan worden. Nu wordt het alleen gebruikt door de Orions en door vliegtuigen van regering, koninklijk huis of hoge buitenlandse gasten. Verder moeten de Orions samen met andere landen geëxploiteerd worden. Ook moet er een Europees opleidings- en onderhoudscentrum komen en moet Valkenburg tegen lagere kosten gaan draaien. Voor de vluchten van bijvoorbeeld het Koninklijk Huis en ministers moeten marktconforme tarieven worden gerekend.

De Tweede Kamer dwong Kamp vorig najaar om Valkenburg nog zeker een jaar open te houden en ondertussen goed te onderzoeken of er geen alternatieven zijn. De Kamer denkt zelf aan samenwerking in een multinationale maritieme patrouillegroep. Kamps onderzoek is bijna af en zal naar verwachting tot de conclusie leiden dat sluiting en verkoop nog altijd de beste opties zijn. Duitsland heeft serieuze belangstelling voor de tien vliegtuigen.

Geen categorie Vliegkamp Valkenburg


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×