Leidsch Dagblad in april naar de ochtend

De regionale dagbladen Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant gaan vanaf 17 april definitief door als ochtendkrant. Dat schrijft de Financiële Telegraaf. De redacties van de kranten hebben ingestemd met die verandering, zo heeft hoofdredacteur H. Schneider van Haarlems Dagblad woensdag gezegd. De vier regionale kranten vallen onder de Hollandse Dagbladcombinatie (HDC), een dochter van uitgeverij De Telegraaf.

Na 17 april blijven er nog maar weinig regionale middagkranten over in Nederland. De Haagsche Courant, het Rotterdams Dagblad en Het Parool verschijnen dan nog in de middag. De HDC-directie toonde zich al eerder voorstander van een overgang naar de ochtend. De redacties hielden echter een voorbehoud. Ze wilden eerst wachten op de ervaringen die het Utrecht Nieuwsblad had met de overgang naar ochtendkrant. Volgens Schneider zijn die ervaringen overigens niet zo positief.

Niettemin heeft de “overgrote meerderheid” van de betrokken krantenredacties deze week een positief advies afgegeven over de overgang naar een ochtendkrant. Volgens Schneider doet een ochtendkrant het beter in de losse verkoop, is het profiel jonger en blijkt uit onderzoek dat de positie op langere termijn wordt versterkt: “Een ochtendkrant heeft een langere houdbaarheid. Je kunt een veel actuelere krant maken,” vindt Schneider. Volgens hem is ook uit cijfers gebleken dat de oplages van ochtendkranten minder dalen en in een enkel geval zelfs stijgen.

Advertentie

Leiden Leidsch Dagblad


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×