Kabinet blijft bij sluiting Valkenburg

Het kabinet houdt vast aan zijn besluit marinevliegkamp Valkenburg te sluiten en de tien verkenningsvliegtuigen van de marine, de Orions, te verkopen. In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Kamp (Defensie) donderdag geschreven dat drie onderzoeken hem niet op andere gedachten hebben gebracht. Het ging om studies naar alternatieven zoals bijvoorbeeld multinationale samenwerking met maritieme patrouillevliegtuigen en civiele exploitatiemogelijkheden van Valkenburg.

Volgens Kamp is een Duits-Nederlandse samenwerking op de Duitse basis van Nordholz financieel wel mogelijk, maar daardoor zouden te veel andere Defensie-operaties moeten wijken. Ook een civiele exploitatie van Valkenburg geeft de VVD-bewindsman weinig kans van slagen. Uit de onderzoeken blijkt volgens Kamp wel dat er voldoende mogelijkheden zijn om de luchtverkenning aan de Nederlandse kust en bij de Nederlandse Antillen en Aruba aan marktpartijen over te laten. Deze variant is bovendien goedkoper dan de luchtverkenning door de Orions, aldus Kamp. Voor Kamp is de sluiting van Valkenburg en de verkoop van de Orions van groot financieel belang. In totaal moet de operatie een bedrag van ongeveer 515 miljoen euro opleveren.

Advertentie

Leiden Vliegkamp Valkenburg


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×