Sinds twee jaar wordt precies om 00.00 uur op 15 juli, ter ere van Rembrandt's verjaardag, een krans om het Rembrandt borstbeeld aan de Witte Singel gehangen. Initiatiefnemers van die huldiging zijn Tjeerd Scheffer en Ben Walenkamp. (Archieffoto: Chris de Waard).

Stichting Rembrandt 400 opgericht

In 2006 is het 400 jaar geleden dat Rembrandt, Nederland’s grootste schilder uit de Gouden Eeuw, het levenslicht zag. Dat vormt de aanleiding voor een jaar lang aandacht voor de Hollandse meester die als geen ander licht en donker in verf kon vangen, maar ook als tekenaar en etser ongeëvenaard is. De activiteiten in het kader van Rembrandt 400 zijn geconcentreerd in de twee plaatsen waar Rembrandt zijn leven doorbracht: Leiden, waar hij in 1606 werd geboren, en Amsterdam, waar hij het tweede deel van zijn leven woonde en werkte.

Om de viering van Rembrandt’s 400e geboortedag landelijk gestalte te geven, is de Stichting Rembrandt 400 opgericht. De taak van de stichting is het coördineren en stimuleren van tentoonstellingen en evenementen, en het verzorgen van de nationale en internationale promotie en publiciteit rondom ‘Rembrandt 400’. De Stichting gaat er vanuit dat de tentoonstellingen en activiteiten in totaal zo’n 1,5 miljoen bezoekers zullen trekken, waarvan een groot aantal uit het buitenland.

Onafhankelijk voorzitter mr. J.M. Hessels van de Stichting Rembrandt 400: “Rembrandt’s 400-ste geboortedag is een prima aanleiding voor een internationaal aansprekend themajaar, dat zowel cultureel als toeristisch bijzonder attractief is. De tentoonstellingen en activiteiten van ‘Rembrandt 400’ vinden plaats in de twee steden uit Rembrandt’s leven: Leiden en Amsterdam. In Leiden, waar hij geboren werd, ligt daarbij de nadruk meer op Rembrandt’s jeugd en op het leven in zijn tijd. In Amsterdam waar hij zijn grootste bloeiperiode, maar ook zware tijden beleefde, op de grote kunstenaar Rembrandt.”

Tentoonstellingen
Het programma omvat onder andere een tweetal omvangrijke tentoonstellingen in het Rembrandthuis onder de titels “Rembrandt – de zoektocht van een genie” en “Rembrandt en de firma Uylenburgh en zoon”. Het Rijksmuseum werkt aan een grote tentoonstelling over Rembrandt en Caravaggio. In Leiden verzorgt het Stedelijk Museum de Lakenhal een aantal tentoonstellingen en worden verder onder andere plaatsen uit Rembrandt’s jeugd (permanent) heringericht of opgeknapt en bezoekbaar gemaakt. Daarnaast vindt ook een groot aantal andere activiteiten plaats en kan ook het hele jaar het omvangrijke reguliere Rembrandt-aanbod bezocht worden.

Voorbereidingen gestart
In de Stichting Rembrandt 400 zijn de belangrijkste betrokken partijen vertegenwoordigd. In het stichtingsbestuur hebben vertegenwoordigers van het Rembrandthuis, de gemeente Leiden, het Rijksmuseum en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen zitting. Daarnaast is er een platform waarin deze en andere inhoudelijk betrokkenen informatie uitwisselen en afspraken maken. Nogmaals Hessels: “Het is bij dit soort themajaren zaak de voorbereidingen op tijd te starten en te zorgen dat alle betrokken en belanghebbende partijen vanaf het begin goed en open met elkaar samenwerken. Er is al veel voorbereidend werk gedaan en die samenwerking tussen partijen uit de culturele en de toeristische sector loop prima. Ik twijfel er dan ook niet aan dat Rembrandt 400 zowel inhoudelijk en cultureel als wat bezoekersaantallen betreft een enorm succes kan worden.”

Leiden Rembrandt


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×