Arjen Vels en Erik Fasseur van Energiq krijgen de eerste exemplaren van het programmaboekje van de Lakenfeesten uit handen van organisatoren Aad van der Luit en Stephan van der Berg. (Foto: Chris de Waard).

Overvol programma Leidse Lakenfeesten

Nog een goeie week en dan barsten ze weer los; De Lakenfeesten. Met dit jaar een zeer uitgebreid programma met natuurlijk de Peurbakkentocht, de Dragonboatraces, het Avondspektakel en het Culinair Festival. Maar er is meer, veel meer zelfs. Want het jubilerende Miverna stort zich vol overgave in het feestgewoel en neemt met een aantal extra evenementen deel aan de Lakenfeesten. Bijvoorbeeld met een bejaardenbingo op donderdag 1 juli in de Sociëteit Minerva aan de Breestraat. Net als vorig jaar treedt het Leidse bedrijf Energiq Installatietechniek op als hoofdsponsor van de Lakenfeesten.

De viering van het 38e lustrum van Minerva valt precies tijdens de Lakenfeesten en de 190 jaar oude studentenvereniging organiseert daarom een aantal activiteiten die voor iedereen toegankelijk zijn. Naast de eerdergenoemde bejaardenbingo, met optreden van Leidse Joop, is er op 1 juli een hypnoseshow in de Hooglandse Kerk. Op het plein voor de kerk worden bovendien 7500 stukken van de 25 vierkante meter grote lustrumtaart uitgedeeld aan voorbijgangers.

’s Avonds is het dan tijd voor het officiële openingsevenement; de Peurbakkentocht. Vorig jaar kwamen er naar schatting tussen de 130.000 en 150.000 mensen kijken naar de kleurige stoet van 50 peurbakken die door de Leidse grachten varen. Nieuw dit jaar is een speciaal podium bij de Webster University waar zo’n 100 bewoners van Leidse verzorgingstehuizen de Peurbakkentocht kunnen volgen. Ze worden met bussen opgehaald en uiteraard na afloop ook weer netjes thuisgebracht. Wie na afloop van de Peurbakkentocht nog even een hapje wil eten, kan terecht op de Garenmarkt waar het vier dagen durende Culinair Festival om 17.30 uur is begonnen. Ook is er tot 24.00 uur het slotfeest van de Peurbakkentocht op het Stadhuisplein. Net als vorig jaar met een optreden van The NOT Band.

Vrijdag 2 juli begint om 10.00 uur met een Rad van Fortuin op de Vismarkt. Ook om 10.00 uur start het LSV Minerva Voetbaltoernooi waarin verschillende jaarclubs en ‘Minervahuizen’ tegen elkaar uitkomen. Maar niet alleen de studenten betreden de grasmat van Lugdunum in de Kikkerpolder. Er zijn ook Leidse teams van taxichauffeurs, de politie en de brandweer.

Van vrijdag 2 t/m woensdag 7 juli staat op de Beestenmarkt de Zomerkermis. Op dinsdag 6 juli is die vanaf 12.00 uur speciaal gereserveerd voor de kinderen. Kinderen komen dit jaar sowieso uitgebreid aan bod tijdens de Lakenfeesten. Met een aantal activiteiten voor kinderen komt de organisatie van de Lakenfeesten tegemoet aan de ‘kritiek’ die vorig jaar klonk. Er zouden toen te weinig activiteiten voor kinderen geweest zijn. Dit jaar wordt er daarom op zondag 4 juli op de Breestraat bij het Noordeinde een Kinderdorp gebouwd door de Leidse Bond van Speeltuinverenigingen.

Advertentie

Leiden Lakenfeesten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×