Leiden is Sinterklaasvriendelijke gemeente

5

In het onderzoeksrapport ‘De Sint in het zadel’ van de vorig jaar opgerichte Vereniging tot behoud van Sinterklaas staat de gemeente Leiden op de negende plek als het gaat om ‘Sinterklaasvriendelijkheid’. Leiden heeft die plek vooral te danken aan de inzet van het bedrijfsleven die met 30.000 euro het leeuwendeel van de kosten rond de intocht financiert. De gemeente draagt 2.000 euro bij. Ook het Sinterklaashuis dat dit jaar voor de tweede keer is georganiseerd door het Leidse Centrummanagement krijgt waardering van de VBS.

Op de eerste plek staat de gemeente Amersfoort, de woonplaats van oud-burgemeester Lemstra staat op twee. Derde is Dordrecht. Opvalllende hekkensluiter is Rotterdam waar de VBS naast de intocht geen enkele extra sintactiviteit kon gespeuren.

In Leiden schort het vooral nog wat aan de opkomst bij de intocht en de optocht. Daarmee eindigt Leiden in de onderste regionen. Waar de Sintvriendelijkste gemeente Amersfoort 6248 bezoekers per 10.000 inwoners telt, komt Leiden niet verder dan 684. Ook het aantal Pieten bij de intocht kan in Leiden nog wel wat omhoog. Leiden zit met een Pieten-ratio van 6,84 ruim onder het landelijk gemiddelde van 9,12 pieten per 10.000 inwoners. Qua budget zit Leiden goed. De 32.000 euro steken weliswaar wat magertje af bij de 120.000 euro die er in Amsersfoort voor worden uitgetrokken, maar het is altijd nog goed voor een zesde plek. Hoger dan bijvooorbeeld grote steden als Rotterdam en Den Haag en maar net een paar duizend euro minder dan Utrecht.

Delen
Rabobank Wensenfonds

5 reacties

 1. René Dentener op

  Hahaha ! Ik lig zowat krom van het lachen. Als je het bestaan van een door de gemeente Leiden duur betaalde centrummanager moet gaan verdedigen met een “onderzoeksrapport” van een club van studentjes (want dat is dat VBS, namelijk), waar zijn we dan mee bezig ? De als ludieke grap bedoelde Vereniging tot Behoud van Sinterklaas, al eerder in het nieuws bij het NCRV-programma Man Bijt Hond, is opgericht met als missie “het Sinterklaasfeest te behouden en te promoten” en tegengas te bieden aan de kerstman. Of wij in Leiden een centrummanager nodig hebben om een Sinterklaasfeest te organiseren betwijfel ik. In Leiden hebben wij een VVD-wethouder van financiën, die keer op keer raadsvoorstellen afhoudt door steevast een cassettebandje af te draaien met de opmerkingen “komt u maar met een alternatief dekkingsvoorstel” en “u heeft als gemeenteraad een Taken- en Efficiencydiscussie gevoerd, dus uw voorstel past daar niet in”. Welnu, tegen deze wethouder zeg ik: zou u niet eerst eens de hand in eigen boezem steken en al die prestatie-indicatoren die u als meetinstrument hanteert bij de effectiviteit van de beleidsproducten uit de Programmabegroting ook niet eens loslaten op zoiets als een centrummanager ? Wat heeft die man nou eigenlijk bereikt de afgelopen twee jaar. Ik heb begrepen, dat in het voorjaar van 2005 besloten moet worden of de functie van centrummanager dient te worden voortgezet in de gemeente Leiden. Wat mij betreft valt dan het doek voor deze geldsmijterij zonder meetbare geboekte resultaten.

 2. De gemeente denkt dat iedereen bugetloos voor sinterklaas gaat/blijft spelen zeker,Ik wordt hier wel vrolijk over…is het nu Leiden of blijft het Lijden?

  ik lach me rot Snik..!/Jank…!/Huil….!!

  Groet Fred

   

 3. Leiden is zeker geen goede stad voor zwarte pieten. Als lid van het zwarte piet orkest bewezen we onze gemeente een dienst om het Stadsbouwhuis, de markt in de groenoordhal en het Sinterklaashuis een muzikaal tintje te geven, hiervoor moeten wel de zware instrumenten ingeladen worden en moet je even op de stoep parkeren om 9 uur s’ochtends. Als je dan vervolgens te maken krijgt met parkeercontroleurs die gewoon de bon uitschrijven dan valt het zwart spontaan van je gezicht.

  Natuurlijk gelden ook voor zwarte pieten de parkeerregels maar dit sloeg werkelijk alles, waarschijnlijk heeft de goede man geen kinderen…….

  Een zeer teleurgestelde zwarte muziekpiet die het inmiddels wel gehad heeft in Leiden en blij is als hij volgende week naar huis mag en dan Sinterklaas hem volgend jaar niet meer in Leiden laat spelen.

   

   

 4. mijn reactie hierover is dat als een allerliefste Dame al vijftien jaar er voor zorgt dat sinterklaas en zijn pieten een groots onthaal wordt bezorgd en dat heel veel kindertjes bij sinterklaas mogen komen waarom moet dit dan veranderd worden,toen sinterklaas verleden jaar zijn woning in de oude leeskamer had gekregen was dat toch voldoende, nu zit hij in de Waag en staat er ergens langs de kant een doos met de vraag voor een donatie voor volgend jaar, mooi gezicht voor de kinderen die al kunnen lezen!!!!!!!!!!!!

   

 5. R.D.: “Ik heb begrepen, dat in het voorjaar van 2005 besloten moet worden of de functie van centrummanager dient te worden voortgezet in de gemeente Leiden. Wat mij betreft valt dan het doek voor deze geldsmijterij zonder meetbare geboekte resultaten.” Nou ja, kijk eens, u ziet dat te simpel, mijnheer. Als het zo eenvoudig was… De gemeente heeft ten slotte een taak op het gebied van gesubsidieerde arbeid. En één dure kracht is administratief eenvoudiger dan een aantal minder verdienende, zij het op basis van door u genoemde prestatie-indicatoren wellicht nuttiger, werknemers… :->

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline