Leidse terrastarieven op landelijk gemiddelde

3

Het college van B&W heeft besloten de raad voor te stellen de tarieven van de terrassen in Leiden op gelijke hoogte te brengen als het landelijk gemiddelde, te weten € 29,50 per vierkante meter. Als de raad akkoord gaat met dit voorstel, wordt de eerder afgesproken taakstelling van € 160.000 aan extra inkomsten via de precariorechten niet gehaald. Het college stelt nu voor om het nog ontbrekende bedrag van € 25.000 volgend jaar aan te vullen uit de te verwachten opbrengsten van een extra feestdag in 2005. Omdat de 3 oktoberfeesten in het weekend vallen, duurt het feest, net als dit jaar, een dag langer. Voor de jaren daarna wil het college het bedrag betalen uit het evenementenfonds.

Het college is van mening dat het huidige voorstel optimaal aansluit bij de voorstellen die door de Leidse horeca-ondernemers gedaan zijn en dat het college op deze wijze aangeeft de functie en de belangen van de horeca-ondernemers in Leiden zeer serieus te nemen.

Aanstaande dinsdagavond neemt de gemeenteraad een besluit over de tariefsverhoging.

Delen

3 reacties

 1. Het College neemt de horeca-ondernemers in Leiden zeer serieus. Zo serieus, dat ze voor communicatie met de horeca een duur betaalde Centrummanager nodig hebben, omdat ze dat zelf niet goed af gaat. Als we die Centrummanager nou eens de laan uit sturen en zelf beter leren communiceren, dan bespaart dat op jaarbasis zo al circa 130.000 Euro salaris en de rest aan overheadkosten die de gemeente kwijt is aan die overbodige geldsmijterij. Genoeg om de nu misgelopen taakstelling van 160.000 Euro extra inkomsten uit precariorechten in één keer binnen te halen. Goed zo Alexander, als je het maar goed communiceert. Dan is er allemaal niks aan de hand…

 2. Arjan Stoffels, raadslid D66 op

  Voordat het een eigen leven gaat leiden even wat misverstanden rechtzetten.

  Het centrummanagement wordt slechts deels gefinancierd door de gemeente. Als je ziet welke indrukwekkende lijst van activiteiten de centrummanager Robert Strijk in nog geen twee jaar heeft gerealiseerd dan is elke cent die hieraan is uitgegeven mijns inziens goed besteedt.

  Daarnaast is het geen 130.000 euro salaris (waar komt die onzin vandaan?), maar ongeveer 40.000 euro. En da’s normaal betaald voor de functie. De rest is voor activiteiten zoals het Sinterklaashuis, de IJsbaan, feestverlichting aan de Nieuwe Rijn en de Vismarkt, Rembrandtfestival 2004 etc. Dat de Leidse ondernemers er klaarblijkelijk zelf niet in slagen om dit soort zaken te regelen, mag er m.i. niet toe leiden dat er in Leiden helemaal niets meer gebeurt. Want dan wordt het hier pas echt ongezellig. Een bijdrage in de kosten lijkt mij alleszins gerechtvaardigd.

  In de begroting 2005 van het CentrumManagement Leiden (CML) is een kleine 30% ingeruimd voor de gemeentelijke bijdrage. Van de voorgenomen 120.000 euro subsidie van de gemeente Leiden voor 2005 is 80.000 euro bestemd voor activiteiten.

  Voor het overige verwijs ik naar het voorstel “Centrummanagement 2005” waar de commissie Economie en Verkeer het aanstaande donderdag (9 december) op het stadhuis over zal hebben. Meer informatie en het voorstel zijn via de griffier (http://www.leiden.nl) te krijgen.

   

Je bent nu offline