"Zonder Lakenfeesten geen Culinair Festival"

4

“Ik kan me niet voorstellen dat we een Culinair Festival organiseren zonder Lakenfeesten“. Dat zegt voorzitter Rob van Marwijk van de gelijknamige stichting. “Hoewel we twee aparte organisaties zijn, zijn de banden tussen beide clubs heel sterk. We moeten het er in ons bestuur nog over hebben, maar ik kan me goed voorstellen dat wij zonder Lakenfeesten ook geen Culinair Festival organiseren”. Dat Culinair Festival kampt overigens met soortgelijke problemen als de Lakenfeesten. Om van de Garenmarkt gebruik te kunnen maken, moet er een flink bedrag op tafel komen aan precariorechten.

“De wethouder denkt kennelijk dat wij dat makkelijk kunnen betalen, maar hij heeft op een of andere manier een heel verkeerd beeld van de omzet van het festival” aldus Van Marwijk die, net als de organisatie van de Lakenfeesten, weinig voelt voor het aanvragen van subsidie. “Dan wordt het allemaal veel te veel politiek. Laat de gemeente nou gewoon een grote evenementenpot maken met een commissie die beslist wie er geld krijgt”.

Voor het Culinair Festival dreigt bovendien nog een tweede probleem. Het aanbod van Geertsema aan organisatoren om extra kosten via subsidie weer binnen te halen geldt alleen voor niet-commerciele evenementen. Of het Culinair Festival in de ogen van de gemeente niet commercieel is, staat nog allerminst vast. In dat kader stuurde Geertsema de organisatie al op pad om een andere locatie voor het festival te zoeken, zodat er geen hoge kosten gemoeid zijn het het afkopen van bijvoorbeeld parkeerplaatsen.

Voorzitter van Marwijk van het Culinair Festival bevestigt dat er inderdaad uitgebreid is gesproken met het Museum van Volkenkunde. Op het museumterrein langs de Morssingel zou ruimte zijn voor het festival. Het bestuur van de stichting zag dat wel zitten en ook het museum wilde graag medewerking verlenen. Toch kiest het Culinair Festival opnieuw voor de Garenmarkt. Van Marwijk: “Afgelopen dinsdag hebben we een bijeenkomst gehad met alle deelnemende restaurateurs en die voelen niets voor een verplaatsing naar het museumterrein”.

Delen
heropening sligro Leiden

4 reacties

 1. Willem van der Helm op

  Toen ik van Leiden vertrok in 1950 vond ik het een bekrompen(petty-minded) stad en als ik dit nu weer lees is er niet veel veranderd

                                                                        Wim.

 2. Nee, we regelen het gewoon via de achterkamer, dat is een nette manier om om te gaan met publiek geld. want klaarblijkelijk is het nu zo geregeld dat de gemeente “gratis” van alles doet.

  Het is juist heel goed dat helder wordt hoeveel de gemeente eigenlijk betaalt voor evenementen als de Lakenfeesten. Dat heeft niets te maken met bekrompen, maar gewoon zakelijk omgaan met ons aller geld. Als met de 3 october vereniging afspraken te maken zijn, zie ik niet waarover de organisatie van de Lakenfeesten zo moeilijk doet. Transparantie bij de overheid, het lijkt me wel iets om na te streven.

   

 3. dus eerst moet er betaald worden en vervolgens krijg je voor dat geld subsidie??

  zo heben de gemeenteambtenaren 2 keer wat te doen, eerst geld innen en vervolgens via allerlei ambtelijke molens het weer terugbetalen

  efficiency is kennelijk nog steeds een vies woord

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline