Peurbakkentocht stralend begin van Lakenfeesten

13

Regen was er voorspeld. Vooral in de avond zou de kans groot zijn, maar het kaarsje dat Aad van der Luit traditioneel aansteekt op de vooravond van de Peurbakkentocht heeft zijn werk gedaan en dus bleef het droog. In de stralende zon trokken de tientallen peurbakken door het centrum van Leiden en natuurlijk ook, of vooral, langs de jury die onder het voorzitterschap van loco-burgemeester Ron Hillebrand de deelnemers beoordeelden vanaf het podium bij Annie’s Verjaardag.

Het was de 20e keer dat de Peurbakkentocht werd gehouden en sommige deelnemers doen dan ook al jaren mee. Bouter Bouw bijvoorbeeld, of de Stamgasten die een jubileum vierden. Ze varen al 10 jaar mee.

Net als andere jaren waren er maar liefst 12 prijzen te verdelen in vier categorieën.

Particulieren:

1e: De Stamgasten

2e: De Kattebak

3e: De Teringboot

Bedrijven:

1e: De Roze Beurs / COC

2e: Avifauna

3e: Olo Rosso / Bouter Bouw (gedeelde 3e plaats)

Verenigingen:

1e: De Watergeuzen

2e: Musicalgezelschap Otis

3e: LTV de Merenwijk

Muziek:

1e: “Er welt een Traan”

2e: Blaaskapel ‘Nou Toemaar’

3e: De Kurketrekkers

Delen
heropening sligro Leiden

13 reacties

 1. Volgens mij gaat het met de Peurbakkentocht erom wie de meest originele Peurbak (boot) maakt.

  Dan had Bouter Bouw dit jaar weer moeten winnen en niet de Roze Beurs (dat was een versierde boot). Het zag er leuk uit. Om met de woorden van de heer Hillebrand te spreken wat een aankleding.

  Hopelijk doet volgend jaar Aad v.d. Luit weer de prijsuitreiking. Misschien heeft Leiden nog ergens een potje geld om de heer Hillebrand een cursus spreken in het openbaar te laten volgen. Of dacht de heer Hillebrand het is toch maar het klootjes-volk die hoort niet dat ik 9 keer dezelfde woorden gebruik.

   

   

   

   

 2. Ik vond dat deze peurbakkentocht te commercieel was er deden te weinig zelf gebouwde vaartuigen mee.

  Die groten schuiten moeten uit de grachten en alleen kleine leuke vaartuigen met misschien een paar grote schuiten met muziek erop voor de sfeer.

  En het viel meerdere toeschouwers op dat het ieder jaar wel weer dezelfde winnen volgens mij is hier ook sprake van omkoping.

  Als de organisatie zo door gaat dan helpen ze dit leuke en gezellige feest om zeep.

  Als je als bouwer het kleine beetje vrijetijd dat je heb in het bouwen van een peurbak steekt en je ziet dat als je wat ballonnen en wat bloemen op een boot plakt dan winnaar word dan is het voor de echte bouwers niet leuk meer om mee te doen.

 3. Fred Azier op

  De peurbakkentocht vond ik een van de hoogtepunten van de lakenfeesten. Er zaten een aantal interessante en leuke bakken tussen, maar een groot deel was toch een beetje standaard. Hoewel het niet al te serieus genomen moet worden, vind ik de prijzentoekenning een nogal vage aangelegenheid. Hoe de jury bij haar besluiten komt… ik heb het niet echt gehoord. Wellicht heeft dit ook te maken met de onverstaanbaarheid van de speaker. Hier is waarschijnlijk weinig aan te doen vanwege de akoestiek rondom Annie’s Verjaardag.

   

 4. nou mensen het was wat he, eerst het hele verhaal er voor en dan als het voorbij is ook nog een verhaal. ik kan daar alleen maar uit op maken dat het toch nog leeft en ik denk zo wat je ook bouwd het gaat toch om het mee doen en nu moet ik toch ook wel toe geven dat het nou niet het feest was zo als andere jaren maar daar maak ik weer uit op dat het dus niet het zelfde was dus voor een ieder in leiden met een boot doe volgend jaar mee en maak het eens van de andere kant mee en wie weet is er dan niets te schrijven en meer te bekijken voor de mensen aan de kant en wat betreft de prijzen je kan een slager geen brood laten vergelijken 

   

  eddie krul

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 5. Mensen, Mensen,

  Wat maakt het toch allemaal uit wie er wint, de Peurbakkentocht werd dit jaar voor de 20e keer gehouden wees daar als stad nauw eens trots op.

  Mijn complimenten gaan uit naar de organisatie, die dit elk jaar toch weer mogelijk maken.

  Top.

 6. Aad van der Luit op

  Ik weet dat wij het niet iedereen naar het zin kunnen maken en daar hebben wij geen moeite mee, maar ik wil wel reageren op dat lul verhaal van Henk. Van de 13 prijswinnaars was er 1 (een) de Roze Beurs die vorig jaar ook heeft gewonnen en ook dit jaar waren ze geweldig en heel creatief. Er is elk jaar een andere jury die niet op de hogte is van wie er het voorgaande jaar heeft gewonnen. Alle deelnemers steken, ieder op zijn of haar manier, veel tijd en moeite in hun boot. Dat doen ze om dat ze het leuk vinden en om het publiek te vermaken. Ik verdenk Henk ervan dat hij belang heeft bij negative geluiden rond de Lakenfeesten! Ik wil de politie, brandweer, deelnemers, jury en toeschouwers bedanken voor hun inzet met elkaar hebben jullie er weer een prachtig feest van gemaakt

  Aad van der Luit        

 7. Inderdaad Sloos, het is weer pruimentijd. Daarom maar een foto van de recent opgerichte Leidse voedselbank voor mensen die geen geld hebben om mee te doen aan Lakenfeesten.

 8. Stamgast Ruud op

  Sorry mannen, beetje laat met mijn bericht, maar vind het een beetje jammer al die berichten, toen de peurbakkentocht op de schopstoel zat had iedereen alleen maar lof over de tocht der tochten. laten we eerlijk wezen het het er toch om dat hij er weer is geweest en dat het weer reuze gezellig was en de mensen stonden echt rijen dik langst de kant geweldig gewoon en laten we met maar niet over het weer hebben, ik weet niet hoe Aad en Stefan het doen maar het weer kon ook niet beter die dag. okee over de jury valt te twisten, wij hebben ook wel eens gedacht van huuuuee??? geen prijs dit jaar? en dan zijn we even teleurgesteld maar later denk je dan weer dat je je het echt voor geen goud had willen missen en dat het eigenlijk toch gaat om het mee doen en de gezelligheid. en die prijzen? ach het is maar net wat de jury mooi vind. Maar dat wij nu een keertje na 10 jaar de eerste prijs hebben gekregen sorry, maar daar zijn wij alle echt heel trots op, we stonden bijna allemaal met tranen in onze ogen. ik vind het echt het mooiste evenement van Leiden en omstreken en hoop echt dat dat nog jaren mag blijven bestaan.

  Groetjes Ruud van De Stamgasten

  PS. meer foto’s van de peurbakkentocht en De Stamgasten op http://www.de-stamgasten.nl

   

 9. HoiHoi

  Ja beetje late reaktie maar de peurbakkentocht was weer geweldig en deze keer hadden wij de 1ste prijs

  Wij hebben genoten en hopen dat nog een aantal jaren te doen Na 10 jaar peurbakkentocht varen vinden wij het nog steeds geweldig

  Aad en Stefan het was weer grandioos

  stamgast Tom 

  kom ook eens op onze site kijken  http://www.de-stamgasten.nl

 10. Ik ben wel erg laat met mijn reactie ,maar ik ben even op vakantie geweest.

  Wij hebben met veel plezier meegedaan met de boot ‘Zeeheldenbuurt tegen Zinloosgeweld” (lieveheersbeestjes)

  Wij dachten ook, nou ja, en bijvoorbeeld,is de 1e prijs wel een vereniging,maar niet zeuren maar feesten.

  2 jaar geleden hadden wij de 1e prijs bij de verenigingen,al onze vrijwilligers van onze Buurtver. hadden goede hoop op weer een prijsje. Na het vele werk aan kostuums en aan de boot waren wij ook even teleurgesteld,maar als alle deelnemers eens goed op de leuke reacties vanaf de waterkant letten, van het vele publiek,maakt dat een hoop goed. 

  Na afloop denken wij alvast aan 2006  PS wil iedereen mij foto s sturen van onze boot?

 11. hoi hoi

  Dit is Shenny van de Boogert legerboot we waren wel niet de mooiste maar heb echt enorm genoten!!!! Vond het geweldig!

  Ik heb veel mensen foto’s zien maken als je foto’s van ons heb zou deze graag willen zien natuurlijk!?

  graag naar —> administratie@btech.nl

  alvast bedankt en misschien tot volgend jaar!!

  Mvg, Shenny

 12. hoi hoi

  Dit is Shenny van de Boogert legerboot we waren wel niet de mooiste maar heb echt enorm genoten!!!! Vond het geweldig!

  Ik heb veel mensen foto’s zien maken als je foto’s van ons heb zou deze graag willen zien natuurlijk!?

  graag naar —> administratie@btech.nl

  alvast bedankt en misschien tot volgend jaar!!

  Mvg, Shenny

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline