WijLeiden wil meer aandacht voor architectuur

12

De nieuwe Leidse politieke partij WijLeiden wil dat Leiden meer aandacht gaat besteden aan de hedendaagse architectuur. De partij vindt dat er in het verleden te weinig is gekeken naar de schoonheid van nieuwbouw. “De houdbaarheid van een ‘mooi’ gebouw is toch veel langer dan dat van een ‘lelijk’ gebouw,” aldus lijsttrekker Nils Laudy: “Eventuele extra kosten voor de nadruk op de schoonheid van architectuur kunnen zo worden terugverdiend. Dan staat Leiden over honderd jaar bekend om haar historisch centrum en haar huidige architectuur.”

“Vanzelfsprekend is hoogbouw een goede oplossing voor het ruimtetekort” maar, zo vraagt Laudy zich af: “kan deze hoogbouw geen sfeervoller karakter meekrijgen?” Ook het stationsgebied bezorgt Laudy weinig warme gevoelens. “De sfeervolle uitstraling van de grachtenpanden is zeker een van de hoogtepunten van Leiden, maar als je buiten het historisch centrum kijkt, worden de bouwkundige hoogtepunten toch wel schaars. Grauw gekleurde hoekige flats ontsieren vaak het uiterlijk van een wijk.”

Delen

12 reacties

 1. Sabine Verschoor op

  Alweer een punt waar D66 het al jaren over heeft. U heeft ons programma toch wel erg goed gelezen.

  Erg nobel ook: alleen… het is niet waar. Was het maar zo dat een mooi gebouw zich eerder terugverdient dan een leijk gebouw. We laten nu even buiten beschouwing dat mooi en lelijk subjectieve begrippen zijn. Maar uw redenering gaat ook niet op. Investeringen in gebouwen worden gedaan door ontwikkelaars, eisen aan architectuur worden – zo neem ik aan, in uw visie- gesteld door de gemeente (die ook bouwvergunningen afgeeft). Als een gemeente kostbare aanvullende eisen stelt (en hoe beter de architectuur, hoe duurder de architect, grosso modo) dan gaat die ontwikkelaar gewoon ergens anders bouwen.

  Als u een werkbare en betaalbare oplossing heeft, vindt u D66 graag aan uw zijde. Maar vooralsnog bevestigt u het beeld dat u weinig verstand heeft van financien.

 2. stadsbelang leiden op

  Wat is er dan gebeurd met de Pieters wijk, die blokkendoos die ze daar hebben neer gezet, de mooiste wijk uit Leiden,was D66 daar ook blij mee? toen spraken ze er ook schande van, dus nu niet.

 3. Wietse Veenstra (WijLeiden) op

  Nou Sabine, we hebben ons bepaald niet laten inspireren door het D66-programma hoor. De ergernis over sommige foeilelijke gebouwen die de binnenstad verpesten was genoeg 😉 Overigens maak ik uit je bijdrage op dat D66 het al jaren heeft over een financieel onhaalbaar punt – of lees ik dat verkeerd? Het hoeft heus niet zo moeilijk te zijn om een gebouw architectonisch in te passen in de omgeving. Wat WijLeiden betreft houdt de gemeente hier veel strenger de hand aan. Als dat wat meer kost, jammer dan voor de projectontwikkelaars. Maar kwaliteit betaalt zichzelf altijd terug. Onze stad is juist uniek en aantrekkelijk vanwege het historische centrum. We laten onze binnenstad toch niet verpesten omwille van de centen? Dan slacht je de kip met de gouden eieren!

 4. Chris de Waard op

  Ik denk dat Simon dat afschuwelijk lelijke gebouw bedoelt op de hoek van de Lokhorststraat en de Pieterskerkstraat. Dat is inderdaad een modderschuit op een vlag.

 5. Sabine Verschoor op

  Ja beste Wietse, het zij je vergeven als beginneling dat je nog niet zo op de hoogte bent van de werkwijze in het gemeentebestuur, maar we hebben in Nederland een zogenaamd duaal systeem. Dat betekent dat de raad kaders stelt en controleert of die goed zijn uitgevoerd en dat het college uitvoeringsbesluiten neemt. Gebouwen zijn bij uitstek uitvoeringszaken. En ja, het college vindt wel eens iets anders mooi dan de raad, of individuele raadsleden. Die blokkendoos vind ik inderdaad ook niet mooi.

  De gemeenteraad mag wel kaders meegeven, en heeft dat gedaan, bijvoorbeeld in de welstandsbeleid. Daar stond D66 toen alleen in haar visie dat er juist minder bemoeienis moet zijn van welstandscommissie en collegeleden op individuele gebouwen. Ik neem aan dat je dat met mij eens bent als je vindt dat Leiden zo lelijk is.

  Dat er mooiere architectuur moet komen en dat dat de gemeente linksom of rechtsom geld kost, dat lijkt me duidelijk. Aan stellingen dat geld zichzelf op een later moment terugverdient hebben we niks, de rekening wordt nu betaald en niet in de toekomst. En ontwikkelaars bouwen meestal om bedrijven te huisvesten, die weer werkgelegenheid en inkomsten met zich meebrengen. Je pleidooi klinkt als een oproep om van Leiden een openluchtmuseum te maken. Die visie is vorig jaar al overtuigend verworpen.

 6. Wietse Veenstra (WijLeiden) op

  Leiden een openluchtmuseum? Alsjeblieft niet zeg, dat lijkt me erg onverstandig. Dan zou je alles behouden zoals het nu is en niets mogen vernieuwen. Daar pleiten we ook niet voor, we willen alleen dat (zeker in de binnenstad) nieuwbouw wordt ingepast in de omgeving. Wat dat betreft mag de gemeenteraad best strengere kaders meegeven. Nieuwbouw moet de binnenstad versterken, niet verpesten. Een groot kantorencomplex inpassen in het historische centrum zal inderdaad erg lastig worden, maar voor zover in de binnenstad bedrijven gehuisvest worden, zijn het winkels of kleine ondernemers. Ik betwijfel eerlijk gezegd ernstig of het per se meer kosten met zich zal meebrengen als er meer aandacht wordt besteed aan het uiterlijk van gebouwen. Zelfs bij een omvangrijk project als het Aalmarktproject wordt daarop gelet! Nou is dat natuurlijk bij uitstek een project waarbij je veel kan verpesten, maar het zou zo mooi zijn als ook bij kleine projectjes die aandacht er is…

 7. Sabine Verschoor op

  Grappig dat je het nu hebt over het Aalmarktproject.

  Dat daar meer aandacht voor architectuur is komt namelijk door ondergetekende. Je herinnert je vast nog het stembiljet dat je een paar maanden geleden in de bus hebt gehad, waar je kon kiezen tussen 4 ontwerpen voor de Mandenmakerssteeg, en 4 voor de steeg tussen de Stille Rijn en de Haarlemmerstraat.

  Graag gedaan hoor 🙂

 8. Wietse Veenstra (WijLeiden) op

  Kijk, zulke aandacht voor architectuur willen we nou voor de hele stad. Niet dat we overal zo’n stemming voor willen houden, dat zou nogal overdreven zijn. Maar we willen er wel voor zorgen dat elke vernieuwing ook een verbetering is, want dat is nu nog lang niet altijd het geval!

 9. stadsbelang leiden op

  Hallo Chris die bedoel ik ook, die ter verduideling voor Sabine, ze zijn de hele binnenstad naar de klote aan het helpen, en ik kan het weten want ik loop al 58 jaar in Leiden, plus mijn hele familie vanaf 1501, uitgezocht.

 10. “Nou Sabine, we hebben ons bepaald niet laten inspireren door het D66-programma hoor. De ergernis over sommige foeilelijke gebouwen die de binnenstad verpesten was genoeg 😉 Overigens maak ik uit je bijdrage op dat D66 het al jaren heeft over een financieel onhaalbaar punt – of lees ik dat verkeerd?”

  HAHAHA die sabine was daar uitgeluld jonge

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline