Raadslid wil proces over illegaal schudden meeuweneieren

Raadslid Sabine Verschoor van D66 betaalt mee aan het schudden van meeuweneieren die ook bij haar in de straat voor veel overlast zorgen. Het schudden is verboden, omdat de meeuw een beschermde vogel is. Verschoor hoopt dat een proefproces duidelijkheid brengt: “Nu mag je eigenlijk niks doen, terwijl half Leiden veel overlast heeft”.

D66 Leiden heeft in het verkiezingsprogramma overigens een andere oplossing voor het verdrijven van de krijsende vogels. De partij wil subsidie invoeren voor het spannen van draadjes op daken. Dat moet de meeuwen weghouden.

Volgens kandidaat-raadslid Aad van der Luit heeft zoiets alleen zin als je dat met hele straten tegelijk doet. Mocht het zover komen, dan zoeken de meeuwen hun heil ongetwijfeld een dakje verderop totdat ook daar de gesubsidieerde draden verschijnen.

Sinds 1988 stijgt het aantal meeuwen in Leiden. Oorzaak is de uitzetting van de vos in het duingebied Meijendel in dat jaar. Omdat meeuwen daar hun nesten in het zand bouwden, vormden ze een makkelijke prooi voor de vossen. Een verhuizing van de meeuw van het duin naar de stad was het gevolg. Met name in het broedseizoen veroorzaken de meeuwen veel overlast. Bij alles wat op gevaar lijkt, krijsen de dieren om het hardst. Naast het gekrijs bestaat de overlast ook uit schijnaanvallen die de meeuwen uitvoeren om aanvallers af te schrikken.

Advertentie

Leiden meeuwen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×