Meeuwensite wil subsidie voor meeuw-werende opstellingen

De website Meeuwenoverlast.nl wil subsidie van de gemeente Leiden om zogenaamde ‘meeuw-werende opstellingen’ te beproeven. Met het geld moeten draden en netten bekostigd worden die op de daken worden bevestigd. Volgens Paul Vernooijs van de anti-meeuwensite waren er vorig jaar 2.500 meeuwen in Leiden die voor veel overlast zorgden door ’s nachts de mensen krijsend uit de slaap te halen. Dit jaar zullen het er volgens Vernooijs zeker 4.000 zijn. “In plaats van ze te verjagen met bijvoorbeeld valken, gaat de Gemeente Leiden vier jaar onderzoek doen. Er zullen dan 20.000 meeuwen op de daken van Leiden bivakkeren in plaats van de huidige populatie van 2.500 (in 2006). Op vrijwel elk dak van Leiden (30.000 woningen) zullen de meeuwen zitten,” aldus Vernooijs. “Toen ik hier net kwam wonen nam ik me voor om net te doen of ik aan het strand woonde, maar dat hield ik niet lang vol.”

Vernooijs: “De meeuwen vallen mensen, kinderen en huisdieren aan die over straat lopen of in de tuin lopen of zitten om hun broedplaats te beschermen. De vele ingezonden verhalen op de website www.meeuwenoverlast.nl getuigen hiervan. In plaats van actief de plaag te bestrijden gaat de Gemeente met de Universiteit onderzoek doen, bijvoorbeeld kijken waarom meeuwen naar de stad komen, voor eten of iets anders? En of een meeuw naar een ander plekje of een geheel andere plaats gaat als hij zonder succes heeft zitten broeden. Dat wil men bekijken door fopeieren neer te leggen. Dat is ook de enige actie van de Gemeente.”

Vernooijs wil nu het voortouw nemen door meeuw-werende opstellingen te gaan promoten en plaatsen. De initiatiefnemers denken aan op nokvorsten van daken aan te brengen obstakels en verder aan het op schoorstenen aanbrengen van gaaskappen en op platte daken spannen van netten die dan omhoog gehouden worden door houten staketsels. “Allemaal simpele toepassingen waardoor meeuwen niet meer kunnen gaan zitten en dus niet kunnen broeden.”

Advertentie

Leiden meeuwen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×