Pechtold: "Ministers gaan vreselijk met elkaar om"

4

D66-minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) praat met D66-leider Dittrich “veel” over het lijsttrekkerschap van hun partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2007. Dat zegt hij in een interview in het maandblad Opzij dat komende week verschijnt. In het vraaggesprek lijkt Pechtold te suggereren dat hij nadenkt over de vraag of hij zelf lijsttrekker wil worden. Maar in een reactie heeft Pechtold zondagavond via zijn woordvoerder laten weten dat dat “nu niet aan de orde is”.

In het interview is Pechtold ook openhartig over zijn relatie met zijn CDA-collega’s premier Balkenende en minister Donner van Justitie. “Ik kan soms moeilijk met hen uit de voeten, maar dat is vast wederzijds. Zij staan voor mij ver van de vrijheden, die ik als individu wil hebben. Ook ver van de lol, de humor en de zelfverantwoordelijkheid, een beetje durven ritselen en regelen. Ik ben meer van de gezellige katholieken, of nog beter: de ex-katholieken,” aldus Pechtold die ook opnieuw afgeeft op ‘politiek den Haag’: “Het is allemaal veel vuiler en vunziger dan mensen denken”.

In Opzij zegt Pechtold op een vraag over zijn toekomstplannen in Den Haag onder meer. “Ik ben wel ‘in’ voor een vervolg in de Haagse politiek, maar als wat? Ik ben mij nu aan het verbreden, door bijvoorbeeld het financieel, economisch en sociaal beleid te bestuderen. Minister van Jeugd en Integratie zou ik heel mooi vinden. Lijsttrekker? Ik praat daar op het ogenblik veel over met Boris Dittrich. Ik ga me in ieder geval wel kandidaat stellen voor de Tweede Kamerlijst, wat inhoudt dat ik ook Kamerlid zou willen worden.”

Bij D66 moeten kandidaten voor het lijsttrekkerschap zich deze zomer melden, waarna de leden van de partij in het najaar een lijsttrekker kiezen.

Pechtold geeft in het interview af op ‘politiek Den Haag’, iets wat hij niet voor het eerst doet. Ministers gaan “vreselijker” met elkaar om dan wie dan ook. “Achter elkaars rug om, ach, ach, ach, het is allemaal veel vuiler en vunziger dan mensen denken. Ik heb het dan niet over de Afghanistan-affaire, maar de Haagse politiek in het algemeen. Machinaties, machtsspelletjes, persoonlijke belangen en partijbelangen die meespelen bij de benoeming van personen of het nemen van besluiten.”

Delen

4 reacties

 1. Als D66 verstandig is laten zij het kabinet ploffen op Afghanistan,zal hen veel zetels op kunnen leveren en komt die oudbakken Wiegel ook niet aan de bak.

  Pechthold is in ieder geval een oprechte man die zijn mond durft open te doen !

 2. Wat een geweldige man! Chapeau! Eindelijk iemand die de waarheid durft te zeggen.

  Witavo, Voorschoten

   

 3. X mas

  IK ben het volkomen met je eens. Als dat zou kunnen. Eindelijk verlost worden van die schijnheiligen.

 4. Tsja,
   
  Als je dat een eerlijke man noemt, kan ik je vertellen dat hij met leugen en bedrog heeft gezorgd dat de RijnGouweLijn straks door de binnenstad gaat worden aangelegd. Hij heeft namelijk in een brief in 2002 (ook ondertekend door mensen uit de provincie, met name meneer Norder) gezegd dat als de gemeenteraad zou gaan twijfelen of met een referendum de keuze zou geven aan de kiezers om te kiezen voor een trace door binnenstad of over bestaand spoor dat de gemeente wel eens de kans op een sneltram mis zou gaan lopen omdat het rijk dan de bijdrage zou gaan schrappen.
   
  Achteraf blijkt dit gewoon een leugen te zijn. En de wethouder Hessing blijkt ook al iemand te zijn die belangrijke informatie liever verzwijgt.
   
  En hetzelfde D66 heeft iemand die leuk Het op Zondag als zijn propaganda blaadje gebruikt. Heeft er niet alleen twee halve pagina’s per week, maar zorgt er ook voor dat er veel meer informatie over D66 instaat dan over welke andere partij dan ook.
   
  Maar ach, ook VVD heeft een journaliste die stukken schrijft voor onder andere het Leidsch Dagblad op de kieslijst staan, dus wat dat betreft.
  Snaaien en graaien is politici trouwens niet vreemd, maar journalisten doen er ook vrolijk aan mee. onder andere bij Het Journaal, Netwerk, NOVA en Den Haag Vandaag draaien ze hun hand er niet voor om:
   

Je bent nu offline